Hlavní obsah

Na jihu Čech je nejvíce míst pro stany a karavany. A dál jich přibývá

Turisté na jihu Čech vyhledávají spíše kempy než hotely a penzióny, láká je tam cykloturistika, houbaření i rybaření. V kraji je nejvíce míst pro stany a karavany v zemi a jejich počet dál roste. Na konci loňského roku jich tam měli turisté k dispozici 13 809, o 2310 více než před deseti lety.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o stanování a kempování neklesá, naopak.

Článek

Z 50 837 míst pro stany a karavany v Česku jich je v Jihočeském kraji více než čtvrtina, konkrétně 27,2 procenta. Naproti tomu počet hromadných ubytovacích zařízení loni klesl, jejich využití bylo podprůměrné. Vyplývá to z informací Českého statického úřadu.

Jenom loni na jihu Čech meziročně přibylo 243 míst pro stany. Další kraje s nabídkou hluboko zaostávají. Na druhé pozici je Jihomoravský kraj s 5666 místy, následuje Středočeský a Královéhradecký kraj.

S růstem míst v jihočeských kempech se zvyšuje i kvalita služeb. V posledních letech se zlepšilo stravování, sociální zázemí a nabídka služeb. K dispozici jsou vodní atrakce, hřiště, půjčovny kol a sportovního náčiní, někde vznikly bazény.

S hotely a penzióny to jde z kopce

Hůře jsou na tom Jihočeši s využitím hotelů a penziónů. V kraji bylo loni podle statistiků k dispozici 1208 hromadných ubytovacích zařízení s celkem 20 440 pokoji a 59 247 lůžky. Meziročně bylo uzavřeno 94 hotelů, ubylo tisíc pokojů a 2514 lůžek.

Za krachem hotelů stojí sezónní využití. Lůžka byla využita z 26,6 procenta a pokoje z 32,9 procenta, což je v Česku pod průměrem. Za 10 let ovšem počet penziónů a hotelů vzrostl o 279, pokojů přibylo o 3811.

Za nedostačujícím využitím hotelových kapacit je i poměrně nízká konferenční činnost, může za to nevýhodná poloha a hlavně neexistující dálniční spojení. Loni organizátoři v kraji uspořádali 462 konferencí, na které přijelo 51 109 lidí.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám