Hlavní obsah

Na hory, nebo k moři? Francouzská Riviéra splní oboje

Nápad vyrazit na hory, které by měly přímořskou atmosféru, se může zdát jako úplný úlet. Francouzská Riviéra však umí spojit zdánlivě nemožnou kombinaci. Jde o geniální hybrid se středobodem v Nice, navíc s dokonalými gastronomickými zážitky, jak jen to Francouzi umějí.

Foto: Markéta Foktová

Chvíle odpočinku zpříjemňují nádherné výhledy na okolní hory.

Článek

Po příletu na letiště v Nice přesedněte do autobusu číslo 770 a dalších osmdesát kilometrů, které do střediska Valberg v jižních Alpách urazíte asi za dvě hodiny, se už jen kochejte. A že je na co koukat. Valberg totiž leží uprostřed národního parku Mercantour s nejvyšším vrcholem přibližně ve dvou tisících metrech.

Krajinu tvoří nejen modřínové lesy, ale především rudohnědé břidlicové skály, které kouzlí neuvěřitelné obrazce. Ty několik milionů let tvarovala eroze a místní řeky. Když se do nich opře sluníčko, připadáte si téměř jako uprostřed Grand Canyonu v americkém Coloradu. Však se také zdejší spleti kaňonů a tunelů přezdívá „Petit Colorado Niçois“. Pokud trpíte kinetózou, vezměte si na cestu něco, co vám pomáhá. Silnice jsou klikaté a je škoda pokazit si dechberoucí krásu nepříjemnými pocity žaludku na vodě.

Ráj pro děti

Samotné zimní středisko je určené převážně pro středně zkušené lyžaře a pro rodiny s dětmi. Střihat obloučky můžete na devadesáti kilometrech sjezdovek nebo si užívat zimní radovánky na běžkařských drahách, Big Air Bagu či ve snowparku. Na to jsou tu připravení opravdu na jedničku s hvězdičkou. Své malé ratolesti můžete zaparkovat v jeslích, klubech nebo je svěřit instruktorům, kteří jsou placeni nejenom za svůj lyžařský um, ale také za trpělivost.

Foto: Markéta Foktová

Nadmořská výška dva tisíce metrů zajištuje dostatek sněhu.

Jestli se rádi procházíte na sněžnicích, zároveň však máte rádi hlavu v oblacích a zajímáte se o vesmír, budete nadšeni ze speciální „planetární stezky“. Vybrat si můžete dokonce ze dvou okruhů, na kterých lze objevovat sluneční soustavu reprodukovanou v měřítku jedna ku milionu.

Jeden metr se tu rovná milionu kilometrů ve vesmíru. Kratší verze trvá přibližně dvě hodiny a urazíte na ní asi tři kilometry. Pokud budete chtít zdolat celý okruh od Slunce k Neptunu, budete mít v nohách téměř deset kilometrů s převýšením tří set metrů.

Ztělesněná pohoda

Nice není jen vyhlášená přímořská promenáda a každoroční festival. Je to město tradic, umění a četných gastronomických překvapení. Své jméno dostalo po bohyni Niké, která ztělesňuje vítězství. Současná podoba jeho názvu znamená „krásný“ a opravdu se tu žije pěkně. Však se sem vždy stahovali známí umělci. Město hraje všemi barvami a v té asi nejžlutější ze všech budov například bydlel Henri Matisse. Velmi se tu líbilo i Niccolu Paganinimu a letní haciendu tu mají třeba Tina Turner či Elton John.

Foto: Markéta Foktová

Během zimní turistiky vás nebudou obtěžovat davy návštěvníků.

Jestli vám pastelové omítky budou silně připomínat italský styl, máte pravdu. Nice totiž bylo k Francii připojeno až v roce 1860 a zdánlivě svobodné volby tehdy neproběhly úplně košer způsobem. Někdo zkrátka zapomněl vytisknout hlasovací lístky s názorem „ne“.

Pokud byste chtěli v Nice ochutnat něco netradičního, určitě to bude zmrzlina ve zmrzlinárně Fenocchio na náměstí Place Rossetti. Mají tu desítky ledových pochoutek a mezi nimi třeba tu z černých oliv, jasmínu či levandule. Stejně netradiční je pak posezení v restauraci L’Oliviera. Zdejší majitel je blázen do olivového oleje a lije ho skutečně na vše.

Foto: Markéta Foktová

V Nice nezapomeňte ochutnat zmrzlinu ve zmrzlinárně na Place Rossetti.

Olej má sice absolutně prvotřídní kvalitu, ale úplně nečekáte, že vám s ním zakápne i dezert. Jestli jste fanoušky sladkého pokušení, možná vás zaujme, že v confiserii Florian připravují mistři cukráři kandované speciality a nebojí se na ně použít kromě tradičního ovoce třeba ani cuketové květy.

Moře s výhledem na Alpy

Slabou půlhodinku vlakem z Nice je to k další perle na Francouzské Riviéře – městu Antibes. Potkáte se tam nejen s milionářskými jachtami, ale také s krásnou přírodou a Picassovými obrazy, které nikde jinde neuvidíte. Obujte si pořádné boty, zkontrolujte, že máte ve fotoaparátu nabitou baterku, a vydejte se na procházku, asi pětikilometrovou, podél mysu Cap d’Antibes.

Foto: Markéta Foktová

Rybáři tu své úlovky chytají v každém ročním období.

Čekají vás výhledy na malé zátoky lemované vápencovými útesy, divokou macchií a olivovníky. Výjimkou není ani pohled na rybáře a nějakého toho otužilce, který tuží své tělo i uprostřed zimy. Za dobrého počasí rovněž zahlédnete vrcholky jižních Alp, jejichž svahy jste před pár dny brázdili.

Nebudete jediní, kdo rád uvítá jaro tváří k moři. Společnost vám bude dělat i jedenáctimetrová socha z lakovaných nerezových písmen, která nese název Le Nomade. Sedí na hradbách pevnosti u přístavu. Posadil ji sem její autor Jaume Plensa. Nejen že chtěl přivítat všechny ty, kteří do Antibes připlouvají po moři, ale také se snažil vyjádřit vztah mezi slovem a lidským tělem.

Foto: Markéta Foktová

Pokud do Antibes připlujete po moři, přivítá vás jedenáctimetrová socha sedící na hradbách v přístavu.

Další zvláštností díla je skutečnost, že socha je průchozí. Krásně se na ni dívá ve dne, ale i v noci, kdy je překrásně osvětlená. Kdo má rád umění, bude nadšený z expozice Pabla Picassa, jehož kolekci můžete spatřit v Musée Grimaldi. V době, kdy tu mistr žil, měl tu i svůj ateliér. Právě v jeho prostorách se dnes díla, která se odtud nikdy nestěhují, nacházejí.

Ve Valbergu se lyžuje od půlky prosince do 3. dubna 2022.
Skipas si můžete koupit online. Celodenní pro dospělou osobu vyjde na 33,20 eura (asi 811 Kč), pro dítě do 12 let 26,40 eura (645 Kč) a pro studenty a seniory 60+ 28,40 eura (693 Kč).
Na Planetární stezku si s sebou můžete vzít audioprůvodce GPS za dvě eura. Aplikace pro iPhone je k dispozici zdarma v App Store.
Covid-19 opatření
Pro vstup na lanovky uznávají ve Francii očkování, imunitu po prodělané onemocnění a PCR či antigenní testy. Děti do 12 let nemusejí předkládat nic. Osobám od 12 do 18 let stačí očkování dvěma dávkami nebo doklad o prodělané nemoci ne starší než čtyři měsíce. Děti od 12 do 16 mohou ale předkládat i negativní PCR či antigenní test ne starší 24 hodin.
Platí povinné nošení roušek ve všech uzavřených prostorách, kde se nepředkládá očkovací pas.
Nadále platí, že pro vstup do Francie musejí neočkované osoby z ČR předložit negativní test, ne starší 24 hodin.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám