Hlavní obsah

Na Grabštejně objevili hradiště Olšice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Chotyni na Liberecku, v místech, kde dnes stojí renesanční státní hrad Grabštejn, bývalo na přelomu 11. a 12. století osídlené hradiště Olšice. Odborníci o jeho existenci měli dosud jen drobné informace z historických pramenů. Teď je všechno jinak.

Foto: NPÚ

Archeologové letos v létě prozkoumali celé Malé nádvoří na Grabštejně.

Článek

Libereckým archeologům se letos v létě podařilo objevit jeho základy. Našli je právě na Grabštejně, když tu od června do září zkoumali zdejší Malé nádvoří. „Existence hradiště Olšice se dosud jen předpokládala a interpretovala. Přesnou podobu hradiště ale ani teď neznáme. Dokážeme ji jen odhadnout na základě analogií,“ popsala archeoložka Renata Tišerová.

„Předpokládáme, že hradiště bylo převážně dřevěné nebo dřevo-hlinité. Určitě obsahovalo nějaký druh opevnění, pravděpodobně asi příkop s valem. Určitě obsahovalo nějakou hlavní stavbu, možná věžovitou,“ doplnila archeoložka.

Odhalili další zajímavosti

Archeologové se na Malé nádvoří Grabštejna dostali díky tomu, že tu probíhají stavební práce. Jejich cílem je stabilizovat sklepní klenby pod kaplí sv. Barbory a také dnes již nefunkční podzemní chodby sloužící původně jako spojovací provozní koridor mezi kuchyní a dalšími částmi hradu.

Archeologický průzkum, který předcházel obnovám, se soustředil na plochu Malého nádvoří, které se nachází v úrovni prvního patra hradu při vstupu do kaple. Celá plocha byla podrobně prozkoumána do zhruba metrové hloubky.

V Trocnově vyrůstá unikátní středověká vesnice

Tipy na výlety

Průzkum také odhalil nové skutečnosti týkající se původního gotického hradu na Grabštejně, který byl v 16. století přestavěn. „O jeho podobě se ví jen velmi málo, díky průzkumu se ho ale podařilo obohatit o další budovu, která překvapivě nekoresponduje se stávajícím půdorysem zámku, ale vybíhá do plochy hradního nádvoří,“ popsala Lucie Bidlasová z Národního památkového ústavu.

Z původního hradu odkryli archeologové i část hradby a část obvodového zdiva jednoho z paláců, který je dnes zapojen ve hmotě mladšího zámku. Odkryli také renesanční staveniště, které souvisí s výstavbou kaple sv. Barbory.

Díky výzkumu je Grabštejn nyní bohatší také o velké množství archeologických artefaktů, zejména zlomků keramiky a kovových předmětů, ale také zvířecích kostí, kachlů, mincí, šperků, součástí oděvů i dokladů lokální výroby cihel. Nejzajímavější a nejvýznamnější nálezy chce Národní památkový ústav po laboratorním ošetření vystavit ve stávající hradní archeologické expozici.

Ukradený vzácný renesanční štít se vrátil na Konopiště

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám