Hlavní obsah

Na athénské Akropoli začal platit limit na počet návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet tisíc lidí za den. To je limit počtu návštěvníků, který od tohoto týdne platí na slavné athénské Akropoli. Úřady chtějí tímto způsobem ochránit antickou památku před dopady overtourismu, tedy masového cestovního ruchu. Opatření je zatím ve zkušebním provozu, podle řecké ministryně kultury začne naostro platit příští rok v říjnu.

Foto: Profimedia.cz

Akropolis je jednou z nejvýznamnějších památek antického Řecka.

Článek

Akropoli před zavedením limitu navštěvovalo až 23 tisíc lidí denně, nyní to bude o tři tisíce méně.

„Cestovní ruch je samozřejmě něčím, co všichni chceme. Musíme však přijít na způsob, jak památku ochránit před jeho negativními dopady,“ uvedla již dříve ministryně Lina Mendoniová. „Opatření zdůrazní potřebu památku ochránit, což je hlavní důvod, zároveň ale zlepší návštěvnickou zkušenost,“ cituje Independent šéfku resortu kultury.

Vláda v příštím roce plánuje nastavit obdobné návštěvnické limity i na další významné památky v Řecku.

Počty podle denní doby

Kolik návštěvníků bude do areálu Akropole v jednu chvíli vpuštěno, se bude odvíjet od denní doby. Většina turistů totiž přichází ještě před polednem. Mezi osmou a devátou budou proto památku smět navštívit tři tisíce lidí, mezi devátou a desátou to budou dva tisíce. V dalších hodinách se mají limity měnit podle potřeby.

Vstupenky do Akropole je nutno pořizovat s předstihem na konkrétní časové okno. K dispozici jsou na oficiálních stránkách památky.

Athénská Akropolis vznikla mezi 13. a 5. stoletím před naším letopočtem a dlouhou dobu byla kulturním, politickým, náboženským i společenským centrem starověkého Řecka. Největší dominantou areálu, jenž je zapsán na seznamu UNESCO, je chrám Parthenón. Zasvěcen byl bohyni Athéně.

Hallstattu dochází s turisty trpělivost. Rakouská vesnice plánuje zavedení rezervačního systému

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Řecka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám