Hlavní obsah

Muž postavil plovoucí restauraci z recyklovaných plastových lahví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý turistický průvodce v Ugandě postavil z recyklovaných plastových lahví plovoucí restauraci, která kotví na Viktoriině jezeře. Dřevěná loď porostlá zelení, která se stala atrakcí pro turisty, má dnes kapacitu až 100 návštěvníků, informovala agentura AP. Projekt se snaží upozornit na znečištění druhého největšího sladkovodního jezera světa.

Foto: Profimedia.cz

Projekt má upozornit na znečištění jezera a životního prostředí

Článek

„Rozhodl jsem se navrhnout něco neobyčejného,“ uvedl autor myšlenky James Kateeba a dodal, že Floating Island (Plovoucí ostrov), jak loď pojmenoval, pro něj představuje především snahu o ochranu přírody.

Inovativní recyklační projekt zahájil Kateeba v roce 2017, kdy jej napadlo, že plastový odpad, který jezero vyplavilo po silných deštích, by se dal využít jako základ pro udržitelný podnik. Rybářům z okolí nabídl malý poplatek za plastové lahve sesbírané v jezeře a za šest měsíců nashromáždil více než deset tun lahví, které svázal rybářskými sítěmi a pokryl zeminou. Vytvořil tak základ, na němž je loď postavená a který je zároveň úrodnou půdou pro popínavé tropické rostliny.

Foto: Profimedia.cz

Loď se stala populární mezi turisty

„Nejenže čistí životní prostředí, ale zároveň nabízí něco jedinečného,“ uvedl řecký návštěvník lodi Jaro Matusiewicz a dodal, že nikdy nic podobného neviděl.

Nejde o jediný projekt

Vedle znečištění jednorázovými plasty sužuje Viktoriino jezero, které leží na březích Ugandy, Tanzanie a Keni, také odpadní voda, těžba písku a pokles hladiny vody částečně způsobený změnou klimatu. Obzvlášť znepokojující je znečištění pro rybářské komunity, jež jsou na jezeře silně závislé.

Floating Island není jediným podobným projektem. V roce 2021 se na plavbu právě po Viktoriině jezeře vypravila loď pojmenovaná Flipflopi, která vznikla v Keni v roce 2018 jen z recyklovaných plastových lahví, jež se dříve povalovaly na písčitých plážích u Indického oceánu. Cílem cesty bylo podle OSN „pozvednout povědomí o znečištění, které ničí nejdůležitější sladkovodní ekosystém regionu“.

Špína i chaos. U Káhiry s láskou na první pohled nepočítejte

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám