Hlavní obsah

Mráz přeje lyžařům. Umělého sněhu přibývá, otevírají i menší lyžařská střediska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazné mrazy umožnily v týdnu provozovatelům lyžařských středisek na východě Moravy vyrobit dostatek technického sněhu a doplnit tak na sjezdovkách dostatečnou sněhovou pokrývku. V Beskydech, Javornících i v Jeseníkách se tak lyžařská sezona rozběhla po Novém roce naplno. Lyžařům se začínají otevírat i menší střediska.

Lyžařská střediska Morava.Video: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Dostatek sněhu mají i na nejníže položené sjezdovce ve Zlínském kraji, v lyžařském středisku Stupava ve Chřibech na Uherskohradišťsku. V provozu jsou dva vleky s přepravní kapacitou kolem 2,5 tisíce osob za hodinu. Hlavní sjezdovka je navíc osvětlená a místní provozovatelé tak vleky spouštějí hned v 8:30 hodin ráno. Poslední lyžaři si mohou svah užít až do dvacáté hodiny.

Pro děti starší šesti let, které již umějí lyžovat, navíc provozovatelé otevřeli kroužek lyžování. „Probíhá vždy v pondělí od 17 do 18:40. Instruktoři se v něm zaměřují na zdokonalování lyžování a ježdění v týmu,“ přiblížil provozovatel střediska Lubomír Orel.

Kromě denního umožňují večerní lyžování i ve Ski areálu Karolinka v Beskydech, a to od středy do soboty od 17:30 do 20:30 hodin. Celá sjezdovka je v provozu teprve od úterý. „Podařilo se dosněžit všechna špatná místa technickým sněhem. Nyní pracujeme na rozšíření sjezdovek a spuštění sjezdovky Rukáv,“ řekl provozovatel vleku Jan Dudek. Zároveň upozorňuje lyžaře, že o víkendu se v Karolince pojedou lyžařské závody pro kategorii žáků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lyžaři si současného počasí užívají i v lyžařském středisku Stupava ve Chřibech na Slovácku.

Se zasněžováním pokračují ve Ski centru Kohútka v Javornících na Valašsku. „Máme opět jasno, teplota minus šest stupňů. Stále probíhá zasněžování sjezdovek, otevřeny jsou vrchní část sjezdovky Velká, Malá, Babská, Barborka, dětský park, a brzy i Spartak. Podmínky pro lyžování jsou velmi dobré. Příjezdové cesty jsou k nám sjízdné bez sněhových řetězů, část suchá, část posypaná,“ přiblížil zástupce střediska Miroslav Maczko.

Dobrých podmínek k lyžování si užívají i milovníci zimních sportů v největším lyžařském areálu na Moravě, v Koutech nad Desnou v Jeseníkách. Celková délka sjezdovek zde dosahuje 11,5 kilometru. V provozu jsou nyní čtyři z jedenácti sjezdařských tratí, včetně téměř 2,5kilometrové středně obtížné Hřebenovky.

Ski areál Hlubočky spustil vleky ve středu

Díky dostatečným mrazům už začínají pouštět vleky i menší střediska v nižších polohách. To platí i pro Ski areál Hlubočky na jihu Jeseníků, kde mají více než půl kilometru dlouhý svah se dvěma vleky vhodný i pro večerní lyžování.

„Zima se vrátila a opět jsou vynikající sněhové podmínky. Areál je znovu v provozu od středy, a to denně od devíti do půl deváté večer,“ uvádějí na webu provozovatelé hlubočského areálu.

Alpám se Česko sice nevyrovná, ale tuzemské skiareály v investicích nezaostávají

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžařské areály

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám