Hlavní obsah

Most zvažuje lanovku od jezera na hrad Hněvín

Od jezera Most na hrad Hněvín by v budoucnu mohla vést lanovka. Vedení magistrátu nechává nyní posoudit, zda je technicky možné lanovku postavit. Spojit by se tak mohla dvě místa, která patří mezi nejvyhledávanější jak obyvateli města, tak i turisty.

Foto: Karel Otcovský , Právo

Lanovka by propojila dvě dominanty Mostu – jezero a hrad Hněvín.

Článek

„Pořád se snažíme město zatraktivnit i z hlediska okolních obyvatel a návštěvníků, proto jsme se rozhodli, že zadáme studii proveditelnosti ve věci výstavby lanovky od jezera na hrad. Dlouhodobě máme problémy s dostupností hradu jako takového, tímto bychom spojili dvě dominanty města,“ uvedl náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol (ProMOST) s tím, že jednu nabídku na zpracování studie už magistrát obdržel.

Jezero Most vzniklo u stejnojmenného města zatopením lomu po těžbě uhlí. Zpřístupněno bylo v září 2020 a od té doby je jeho okolí vyhledávaným místem pro tisíce lidí, čas zde tráví rekreanti, sportovci či rodiny s dětmi. Nechybí zde odpovídající sociální zázemí a kapacitní občerstvení. K jezeru lze dojet autem, jde to ale i na kole po cyklostezce. Nedaleko hlavní pláže je navíc zastávka MHD.

Parkoviště nestačí

U původního středověkého hradu Hněvín na stejnojmenném vrchu je parkoviště, jeho kapacita ale zvláště při konání větších kulturních akcí nestačí.

Na hradě je restaurace a hotel, které jsou nyní kvůli rekonstrukci zavřené. V areálu hradu je také zážitková expozice Edwarda Kelleyho a rozhledna.

Kabinkovou lanovku má od roku 2010 Ústí nad Labem a sedačková lanovka vede na Komáří vížku v Krušných horách z Krupky na Teplicku. S délkou 2348 metrů je to nejdelší lanovka ve střední Evropě bez mezistanice a nejdelší osobní visutá lanovka v Česku – zprovozněna byla před sedmdesáti lety.

Středověké sídlo na Liberecku má korunovat stavba románského kostela

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám