Hlavní obsah

Slunečné počasí přilákalo do Jeseníků davy lidí. Záchranáři měli napilno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jeseníkách ještě ve čtvrtek pršelo, bylo teplo a panovala tam mlha. Pak se však počasí umoudřilo, napadl nový sníh a začalo mrznout. Na běžeckých tratích a sjezdovkách lyžařských areálů rolbaři odvedli perfektní práci a milovníkům bílého sportu na víkend připravili výborné podmínky. Přálo i počasí, bylo slunečno, a tak do hor dorazily davy lidí. Plno práce měli záchranáři. Dvakrát zasahoval i vrtulník.

Jeseníky o víkenduVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

„Bylo pěkně, hory praskaly ve švech a tomu odpovídal i počet úrazů. Třeba v sobotu jich bylo v každém areálu minimálně pět a v Karlově jsme zasahovali dokonce desetkrát. Pro jednoho zraněného, který si při pádu pohmoždil záda a pánev, tam musel přiletět vrtulník. Další byl v Hynčicích pod Sušinou, kde lyžař po pádu na hlavu upadl do bezvědomí,“ řekl Novinkám v neděli dispečer Horské služby Jeseníky Jaroslav Komárek.

„Před víkendem sice napadlo zhruba 15 až 20 centimetrů sněhu, ale lidí je na svazích tolik, že po dvou hodinách jsou vydřené, a když spadnete na tvrdý podklad, bolí to,“ dodal Komárek.

Foto: Petr Marek, Novinky

Běžkaři na Císařské louce nad Petříkovem

Provozovatelé středisek byli s víkendem nadmíru spokojeni. „Včera jsme měli 16 tisíc průjezdů turnikety. Suverénně nejvíce v dosavadním průběhu sezony. V provozu máme většinu sjezdovek. Dnes ještě zasněžujeme, ale na lidi samozřejmě nestříkáme,“ hlásila Novinkám v neděli mluvčí střediska Kraličák Vladimíra Mrázová.

„Sjezdovky jsou obecně nyní na horách zledovatělé. Lyžaři proto musí být opatrní. Bohužel hlavně odpoledne, kdy přichází únava, přestávají být obezřetní a z toho plynou pády,“ uvedla.

„U nás máme po preparaci a promíchání starého sněhu s novým excelentní podmínky,“ informoval Novinky šéf skiareálu Kopřivná Libor Petrů. A i on si pochvaloval návštěvu. „Sluníčko, závody, předváděčka aut, soutěže pro děti, plný dům, takže parádní den,“ podotkl.

Podobně víkend hodnotil i šéf střediska na Červenohorském sedle Martin Dubský. „Je tady šrumec. Přijeli sjezdaři, běžkaři, skialpinisté i pěší. Nacpané je parkoviště, plný hotel i celý areál. Oproti loňsku je letošní leden výrazně lepší,“ prohlásil.

Spokojení lyžaři

Spokojeni byli i samotní návštěvníci hor. Třeba na Paprsku je čekalo okolo 70 kilometrů perfektně strojově upravených běžeckých tratí.

„Kousek odtud, v Branné, máme chalupu, a když vyrážíme s kamarády na běžky, tak většinou sem. Dnes ale všichni vyspávali po večírku, tak jsem vyrazila sama. Přijela jsem už ve čtvrtek a moc dobře to nevypadalo. Věděla jsem však, že se to má zlomit. Znám to tady, takže jsem s tím počítala. Bylo jasné, že o víkendu bude sluníčko,“ řekla Novinkám s úsměvem Pavla Ondráčková z Brna.

Foto: Petr Marek, Novinky

Běžkaři v okolí Paprsku si přišli na své.

„Hlásili perfektní podmínky, proto jsem vyrazil, byť jsem trochu nemocný. Navíc tady je to vysoko, takže sníh tu zpravidla je, i když dole je ho málo a potvrdilo se to. Stopy jsou parádní, nemá to chybu,“ přidal svůj pohled Martin Bureš z Kuřimi.

Horská služba otevřela v Jeseníkách dvě nové stanice

Domácí

Lyžování si užívali i sjezdaři a snowboardisté. „Jezdíme sem často a rádi. Je tady jedna z nejlepších sjezdovek pro děti. Je široká, ne moc prudká. Fakt super,“ tvrdila Pavlína Zapletalová, která na Paprsek přijela s dcerou Míšou z Velkého Týnce.

„Ráno ještě byla mlha, ale teď už je pěkně. Nádhera,“ libovala si v sobotu Vendula Košancová z Lipníku nad Bečvou, která si proháněla ve zdejším areálu na snowboardu s kamarádkou Natálií Antlovou. „Vzal nás sem táta, jezdí sem pravidelně, zná to tady. Sjezdovka je dokonalá, zaskákali jsme si, je to tu fajn“ dodala Natálie.

Foto: Petr Marek, Novinky

Lyžařský areál Paprsek v Jeseníkách

Všude to ale taková selanka jako na Paprsku nepanovala. Například na trasách okolo Nové Vsi, Karlova a Alfrédky sněhu moc nebylo. Solidní stopa byla až v úseku od Alfrédky po rozcestí Pod Zelenými kameny.

„Všechno je sjízdné, ale níže je sněhu hodně málo. A tam, kde je led, je to o držku. Třeba sjezd z Alfrédky na Mravencovku kratší, prudší variantou. Hrůza, děs! Dal jsem to bez pádu, ale mám toho plné zuby. Cesta je navíc na třech místech přerušena potoky. Jen stěží zastavíte, aniž byste se vysekal. Ještě teď se třesu. Pro ty, co neovládají moc sjezdy za dobrých podmínek, je to při těch nynějších doslova na zabití. Pouštět by se tam neměli,“ svěřil se Novinkám v neděli Honza Moravčík z Olomouce.

„Nebezpečné je to i ve vrcholových partiích. Hřebeny jsou vyfoukané na led, nedoporučujeme nyní vydávat se tam,“ varoval i záchranář Komárek.

Do Jeseníků vzlétl záchranářský vrtulník. Turistka už nemohla dál

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám