Hlavní obsah

Moravský kras vydechne, Brňané sem nesmějí

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z mála míst v Česku, kde vítají omezení cestování, je Chráněná krajinná oblast (CHKO) Moravský kras na pomezí Brněnska a Blanenska. Brňané totiž do něj nesmějí.

Foto: Profimedia.cz

Punkevní jeskyně v Moravském krasu (ilustrační foto)

Článek

Kras jim tak pro nadcházející tři týdny nemůže sloužit jako místo pro jejich koronavýlety, jimiž nahradili své výpravy do obchodních a zábavních center. Pro CHKO je to podle ochranářů velmi dobrá zpráva. Konečně si tak jeho jižní část odpočine od návalu neukázněných turistů.

Stráž přírody Moravského krasu již upozornila na svých internetových stránkách na to, že lidé sice mohou bez potíží cestovat za prací mezi okresem Brno-venkov a Brnem, ale jinak nesmějí Brňané v souvislosti s procházkami překročit katastr města.

Kras začíná v podstatě na severním okraji okresu a mnozí obyvatelé se na něj dívají z oken.

Lesy si odpočinou

Pokud se chtějí Brňané nadechnout čerstvého vzduchu v krasu, mohou vyrazit leda tak do prostoru mezi hřbitovem v Brně-Líšni a vrchem Chochola, což je nejjižnější část této CHKO. Dál už je okres Brno-venkov, kam Brňané nyní nemohou.

„Hranice mezi městem a Brnem-venkovem dále zabírá pravou údolní stráň údolí Říčky od Muchovy boudy zhruba po rybník pod Hornekem,“ řekl Právu vedoucí Stráže přírody v Moravském krasu Antonín Tůma.

Připustil, že na jedné straně si lesy krasu konečně odpočinou od relaxačních výletů Brňanů a zejména o víkendech v nich bude klidněji, na druhou stranu lze očekávat, že výletníků přibude v Žebětíně, u Brněnské přehrady, Mokré Hory, v Soběšicích a v Mariánském údolí.

Moravského krasu se patrně nejcitelněji v Česku dotkla opatření související se současnou pandemií. Když se uzavřela obchodní a zábavní centra, a to včetně kin, divadel a galerií, najely tisíce lidí do přírody. „Mnozí z nich přitom neměli nejmenší ponětí o tom, jak se tam mají chovat. Situace byla opravdu vážná,“ doplnil Tůma.

Krkonoše zažily vloni zátěžovou turistickou sezonu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám