Hlavní obsah

Mont Blanc se zmenšil o dva metry. Mohl by ale opět vyrůst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při posledním měření hory Mont Blanc, která je nejvyšším vrcholem západní Evropy, vědci přišli s číslem 4805,59 metru. To je o 2,22 metru méně než při předcházejícím zkoumání v roce 2021. Hora se tak bezpochyby „scvrkla“.

Foto: Profimedia.cz

Výška Mont Blancu se průběžně mění.

Článek

Mont Blanc, který ční nad Francií a Itálií, je přeměřován každé dva roky v rámci sledování dopadu klimatických změn na Alpy. Děje se tak od roku 2001.

Podle Jeana des Garetse, který je vedoucím geometrem při měření hory, by mohlo být zmenšení Mont Blanku způsobeno menším množstvím dešťových srážek během uplynulého léta. Garets sdělil, že jeho tým se od počátku měření o hoře hodně naučil.

Horolezci Messnerovi byly odebrány dva světové rekordy

Muži

„Vrchol neustále mění svou výšku a polohu, jedná se o změny až pět metrů. Mont Blanc by za pět let mohl být mnohem vyšší,“ uvedl geometr. A dodal: „Shromažďujeme data pro budoucí generace. Nejsme tu proto, abychom je interpretovali, to necháme na vědcích.“

Podle serveru BBC, který o zprávě informoval, však „růstu“ Mont Blanku dřívější měření příliš nenapovídají. Odborníci vyjadřující se k údajům z roku 2021 uvedli, že hora ztrácela přibližně 13 centimetrů ročně.

Změny klimatu „pociťují“ i ledovce

Podle serveru MailOnline pak není známá hora zdaleka sama, která se potýká s důsledky klimatických změn. Evropské ledovce, nacházející se v nižších nadmořských výškách než jinde ve světě, jsou podle klimatologů prý obzvláště citlivé na globální oteplování. Podle vědeckých údajů měly mezi lety 2000 a 2020 přijít až o třetinu svého objemu.

Skalnatý vrchol Mont Blanku se nachází ve výšce 4792 m n. m., rozdíly v měření jsou tak způsobeny množstvím ledu a sněhu, který se na něm nachází. Množství srážek a povětrnostní podmínky tak na měření podle vědců mají vliv. V období s větším množstvím srážek a menším množstvím větru byl vrchol hory naměřen výše.

170 let staré stroje splétají v Hvězdných horách staronový příběh

Cestování

FOTO: Zříceniny Lužických hor

Stalo se

Dvacetičlenný tým prováděl několikadenní měření hory v průběhu září. K určení výšky hory byl také vůbec poprvé použit dron, pomocí signálu GPS je výška hory snímána s přesností na centimetry.

Vůbec nejvyšší byl Mont Blanc od začátku měření v roce 2007, kdy vědci přišli s hodnotou 4810,90 m.

Nefalšovaný poklad

Na „střechu Evropy“, jak je hoře přezdíváno, se každoročně pokusí vylézt dvacet až třicet tisíc horolezců. Nejoblíbenější trasa na vrchol je limitována počtem 214 lidí denně.

Jeden z nejznámějších výstupů na horu proběhl v roce 2013, kdy horolezec, jenž si přál zůstat v anonymitě, objevil na hoře schránku s pokladem. Ten obsahoval smaragdy, rubíny a safíry. O osm let později za to dostal polovinu obsahu krabice v hodnotě zhruba 3,8 milionu korun. Druhá polovina zůstala v rukou úřadů.

Prvními horolezci, kteří stanuli na vrcholu hory, byli Jacques Balmat a Michel Paccard. Vylezli na něj 8. srpna 1786. První ženou, která pokořila Mont Blanc, se 14. července 1808 stala Maria Paradisová.

KVÍZ: Poprvé byla pokořena před 70 lety. Co víte o nejvyšší hoře světa?

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám