Hlavní obsah

Místo Řecka Polsko či Belgie. Klimatické změny mohou ovlivnit popularitu destinací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování, jak ho známe, může kolem roku 2040 zvonit hrana. Varuje před tím nová studie sestavená společnostmi Intrepid Travel a The Future Laboratory, podle níž se kvůli klimatickým změnám a narůstajícím teplotám dostanou do popředí nové destinace. Místo na Mallorku či do Řecka se bude více jezdit třeba do Polska, Belgie nebo Slovinska.

Foto: Profimedia.cz

Polsko může být do 20 let kvůli globálnímu oteplování novým Řeckem (ilustrační foto).

Článek

Pokud nezačne společnost jednat a globální oteplování bude sílit, mohou lidé ve svých oblíbených dovolenkových zemích očekávat změny, uvádí s odkazem na studii server Independent. Vlny veder už nyní promlouvají do volby dovolené a řada lidí se před vysokými teplotami snaží skrýt v severněji položených státech.

Nízko položené destinace, jako jsou třeba exotické Maledivy či indonéská Jakarta, pak mohou být v roce 2050 zcela pod vodou. Stejně tak by se mohly kvůli úbytku sněhu rapidně zkrátit lyžařské sezony, což by kromě hor odneslo třeba i Laponsko, kam turisté jezdí mimo jiné na psí spřežení.

„Jedním z aktuálních problémů cestovního ruchu je, že je naprostým opakem pojmu regenerace,“ uvedl spoluzakladatel a předseda společnosti Intrepid Travel Darrel Wade. Doplnil, že turismus nyní spíše vytěžuje zdroje. „To nemůže pokračovat moc dlouho.“

Trasování uhlíkové stopy

Studie zároveň představuje svět, v němž budou běžnější virtuální prázdniny a takzvané uhlíkové pasy budou omezovat pohyb napříč planetou. Taková je vize, pokud nedojde k zásadní změně.

Francie chce zřídit minimální ceny letenek

Evropa

Místo Řecka do Polska? Vedro promlouvá do volby dovolené

Cestování

„Pro cestování a cestovní ruch začíná nová éra,“ míní Martin Raymond z The Future Laboratory. Podle něj se bude čím dál větší důraz klást na to, aby po sobě lidé nezanechávali stopy. „V čele této změny budou stát hotely,“ cituje Independent Raymonda.

Co se týče reálných proměn cestování, podle studie je bude definovat několik klíčových faktorů. Mimo jiné trasování uhlíkové stopy nebo takzvané slow travel čili pomalé cestování. Znamená to třeba favorizování vlakové dopravy před leteckou. Významným krokem by byla také regulace cestovního odvětví ze strany světových vlád.

„Přímý a katastrofální dopad klimatických změn byl dlouho považován za něco z daleké budoucnosti. Už to však není budoucí událost, ale něco, co se děje právě teď. Cestovní ruch se musí vyvíjet a soustředit se na regeneraci, protože současný model prostě není udržitelný,“ konstatuje Wade.

Francouzské lyžařské středisko podlehlo globálnímu oteplování. Definitivně končí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám