Hlavní obsah

Francouzské lyžařské středisko podlehlo globálnímu oteplování. Definitivně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město La Sambuy provozovalo rodinný lyžařský areál poblíž Mont Blanku ve francouzských Alpách od roku 2016. Před pár dny, 10. září, byly jeho brány po rozhodnutí městské rady definitivně uzavřeny a brzy dojde k demontáži lyžařských vleků, protože globální oteplování zkrátilo lyžařskou sezonu jen na několik málo týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařský areál ve městě La Sambuy už lanovky nespustí.

Článek

Starosta města La Sambuy Jacques Dalex uvedl, že dříve měl Ski resort Sambuy Familial sníh od prosince do dubna. Situace se ale postupně zhoršovala a během loňské zimy byly pouze čtyři týdny sněhu, a bylo ho navíc málo. Na sjezdovkách se proto rychle objevily kameny, uvedlo CNN.

Dalex dodal, že nemůže-li areál v lednu a únoru otevřít alespoň na pět týdnů, čelí očekávané provozní ztrátě v přepočtu více než 12 milionů korun. Samotná údržba vleků pak stojí další téměř dva miliony. Proto městská rada s těžkým srdcem rozhodla o definitivním uzavření lyžařského střediska.

Sambuy Familial nebyl velkým lyžařským areálem, provozoval tři vleky a několik sjezdovek, které dosahovaly do výšky 1850 metrů. Byl však považován za idylický rodinný resort s krásnými výhledy, příznivými cenami skipasů a slušným rozptylem sjezdovek, od černých pro zkušené lyžaře až po zelené pro úplné začátečníky.

Ochrana přírody místo lyžování

Současným plánem areálu je sázka na letní outdoorové aktivity. Chce se též více zaměřit na ochranu přírody a její poznávání.

Obyvatelé města nedali své lyžařské vleky bez boje. Byla zřízena petice čítající 1900 podpisů za zachování „lyžařského“ areálu a přetvoření vleků v sedačkovou lanovku, která by mohla fungovat v létě. Uzavření považují občané města se 7500 obyvateli za velkou ztrátu i ze socializačního hlediska.

Klimatické podmínky drtí areály ve středních výškách

Podobný osud jako lyžařský areál v La Sambuy loni potkal ve Francii též menší lyžařskou destinaci Saint-Firmin, která též demontovala lyžařský vlek kvůli měnícím se klimatickým podmínkám.

Francouzská ekologická skupina Mountain Wilderness uvádí, že od roku 2001 bylo ve Francii zrušeno 22 lyžařských vleků, a dodává svůj odhad, že dalších 106 jich leží ladem mimo provoz na 59 místech v zemi.

Dalex dále uvedl, že veškerá střediska zimních sportů ve Francii jsou ovlivněna globálním oteplováním, obzvláště se to ale týká těch ve výškách mezi 1000 a 1500 m n. m. Globální oteplování podle jeho slov postupuje rychleji, než vědci předpovídali. A dodává, že mnoho míst se podobně jako Sambuy bude muset přizpůsobit novému klimatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám