Hlavní obsah

Mazlíčci jako podpora v letadle? Cestující amerických aerolinek se s nimi musejí rozloučit

Novinky, Michael Švarc

Pasažéři American Airlines si už nebudou moci brát do letadel mazlíčky, kteří slouží jako emoční podpora. Společnost je podle nových pravidel nebude na palubách nadále tolerovat. Již dříve podobný krok oznámily také Alaska Airlines nebo Delta Air Lines, zákaz se ovšem netýká vycvičených asistenčních psů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová pravidla, která jsou v souladu s aktuálními nařízeními amerického ministerstva dopravy, začnou u American Airlines platit 11. ledna, uvádí server Independent.

Mazlíčci, kteří tak nesplní definici asistenčních zvířat, speciálně trénovaných k určitým úkonům, například k pomoci lidem s nějakým postižením, už nebudou moci cestovat jako doprovod přímo na palubě letadla.

Dosud nebylo neobvyklé, že si někteří pasažéři brali zvířata jako emoční podporu — nešlo přitom jen o psy a kočky, ale v ojedinělých případech i méně obvyklé živočichy, třeba veverky či agamy. To ovšem kromě American Airlines zatrhly již dříve také Alaska Airlines či Delta Air Lines.

Zvířata do nákladového prostoru

American Airlines uvedly, že již vytvořené rezervace, které počítají se zvířecí emoční podporou, budou platit do začátku února. Mazlíčci budou moci s pasažéry i nadále cestovat jen v nákladovém prostoru.

Od února pak budou muset majitelé asistenčních zvířat dokládat potvrzení o speciálním výcviku. Nová pravidla mají podle společnosti více pomoci samotným pasažérům s hendikepem, zároveň slouží jako ochrana posádky.

Právě American Airlines v minulosti vpustily na palubu ženu s poníkem, což udivilo mnoho dalších cestujících. V tomto konkrétním případě šlo rovněž o asistenční zvíře, jeho majitelka totiž trpěla depresemi a posttraumatickou stresovou poruchou. Právě v takových situacích mají být zvířata nadále tolerována.

Pes, sloužící jako emoční podpora v letadle, skončil zavřený na záchodě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám