Hlavní obsah

Mariánské Lázně lákají na zpívající fontánu i park miniatur českých památek

Právo, Martin Polák

O tom, že je Mariánských Lázních leccos k vidění, svědčí i skutečnost, že se společně s Karlovými Vary a Františkovými Lázněmi usilovně snaží dostat na prestižní seznam světového dědictví UNESCO. A zřejmě nejsou tak úplně bez šance.

Článek

Mariánské Lázně jsou druhými největšími českými lázněmi, s velkým bohatstvím minerálních pramenů. Přímo v areálu jich vyvěrá čtyřicet a v nejbližším okolí pak téměř sto. Území současných lázní patřilo kdysi premonstrátskému klášteru v Teplé, jehož opat Karel Kašpar Reitenberg prosadil z popudu klášterního lékaře Josefa Jana Nehra počátkem 19. století výstavbu prvních lázní.

V roce 1818 už získávají Mariánské Lázně takový věhlas, že jsou povýšeny na veřejné lázeňské místo a začínají stále více přitahovat významné osobnosti nejen evropské, ale i světové kultury.

Zpívající fontána

Hlavní lázeňskou promenádou a významnou stavební památkou je pseudobarokní litinová kolonáda z roku 1889. K pitným kúrám jsou zde přivedeny prameny Křížový, Karolinin a Rudolfův. Dalšími nejznámějšími prameny jsou Ferdinandův, Lesní a Ambrožův.

Samostatnou kapitolou Mariánských Lázní je pak Zpívající fontána, lákadlo tisíců turistů našich i zahraničních. Byla vybudována v letech 1982 až 1986 jako součást rekonstrukce promenádního prostoru areálu Maxima Gorkého. Autorem první hudební skladby „Hudba pro fontánu“ je skladatel Petr Hapka.

Mariánské Lázně se mohou pyšnit i unikátním golfovým hřištěm, které je druhé nejstarší v Evropě. Založil jej anglický král Edvard VII. v roce 1905.

Město nabízí nepřebernou škálu možností, jak využít volný čas. Pro aktivní odpočinek je k dispozici minigolf, tenisové kurty, bazény, sauny, solária, fitness centra, jezdecká škola, jachtařský klub a půjčovna sportovních potřeb.

Také je možné rybařit, jít na lov, lyžovat, věnovat se cykloturistice nebo prozkoumat zvlněný terén na běžkách.

Rekreanti mohou navštívit i místní muzeum věnované historii města, městské divadlo, geologický park pod otevřeným nebem, památník F. Chopina, kino, koncertní sál, umělecké galerie, diskotéky, kasina, zábavné pasáže nebo je možné podniknout poznávací výlety za město. Mariánské Lázně nabízejí také zhruba 130 kilometrů na šesti cyklotrasách.

Miniaturpark Boheminium

Návštěvníci Mariánských Lázní by neměli vynechat ani zdejší miniaturpark Boheminium s miniaturami významných staveb České republiky. K vidění je více než 30 krásných a zajímavých modelů.

Více na najdete na: www.marianskelazne.cz nebo www.marienbad.com 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám