Hlavní obsah

Island láká na jedinečnou přírodu i termální lázně

Novinky, Lucie Poštolková

Reykjavík je ideální destinací pro návštěvu přírodních lázní, a to nezávisle na ročním období. Málokdo ví, že se řadí k předním evropským lázeňským městům a nabízí řadu rozmanitých lázeňských zařízení a vyhřívaných venkovních bazénů, vyhledávaných jak Islanďany, tak i návštěvníky z Evropy. Největším a nejznámějším lázeňským komplexem je Blue Lagoon.

Článek

Blue Lagoon je ojedinělý nejen svou architekturou, ale především složením vody. Geotermální mořská voda je totiž bohatá na revitalizující minerály, oxid křemičitý, který pleť čistí a posiluje její obranyschopnost proti bakteriím, a mořské řasy působící proti stárnutí pleti.

Island, země ohně a ledu, přitahuje turisty především svou jedinečnou přírodou. Geologicky mladá oblast Islandu se vyznačuje stále živou vulkanickou a geotermální aktivitou. Příroda Islandu je fascinující snad právě pro svou jednotvárnou vegetaci, kterou z velké většiny tvoří pouze lišejníky a mechy.

Před příchodem prvních osadníků pokrývaly lesy asi třetinu ostrova, dnes jsou však husté porosty, kromě několika uměle zalesňovaných pustin, velkou výjimkou. Jedenáct procent Islandu tvoří ledovce, mezi nimiž kraluje největší evropský pevninský ledovec Vatnajökull (8 300 km2).

Jako první osídlili Island irští mniši v 8. století, osadníci z Norska přišli o století později. Island se může chlubit nejstarším parlamentem na světě založeným v roce 930. V polovině 14. století se Island dostal do dánského područí, z něhož se vymanil až na počátku 20. století.

Turisté směřující na panenský Island by si neměli nechat ujít ani návštěvu islandské metropole, Reykjavíku. Město se nachází asi 50 km od mezinárodního letiště na poloostrově Reykjanes, kde se koncentruje většina obyvatel Islandu. Mezi místní významné stavby patří kostel Hallgrímskirja, inspirovaný islandskou přírodou, vila Höfði nebo vodárna Perlan.

Další zajímavá místa Islandu jsou atraktivní svými přírodními úkazy: patří sem geotermální oblast Geysir, vzdálená asi 120 km od Reykjavíku, vodopád Gullfos (Zlatý vodopád) nebo národní parky Þingvellir a Jőkulsárg s nádherným vodopádem Sellfos. Vnitrozemí ostrova je výzvou pro dobrodružnější cestovatele, na které v srdci Islandu čeká civilizací takřka nedotčená divočina.

Pro milovníky vodních kúr a netradičních destinací se Island stal dostupnější. Od poloviny května totiž nabízí cenově příznivé spojení letecká společnost Germanwings, která provozuje lety z Německa na Island dvakrát týdně. V porovnání s klasickými leteckými společnostmi se dá na letech z Prahy, s přestupem v Kolíně nad Rýnem, do Reykjavíku ušetřit až o polovinu.

Užitečné stránky: www.bluelagoon.com, www.visiticeland.com, www.visitreykjavik.is, www.germanwings.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám