Hlavní obsah

Lyžování v zahraničí? Skvělé podmínky nabízí Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimní sezoně mnoho Čechů vyráží na dovolenou do zahraničí. Lyžovat cestují často do blízkého Rakouska či Itálie, skvělé lyžařské podmínky, navíc často za nižší ceny, ale nabízí i méně frekventovaná destinace – Gruzie. Podívejte se na tři nejlepší tamní skiareály a informace, jak se k nim dopravit a co vše nabízejí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cestování do Gruzie

Od června 2015 mohou občané ČR vstupovat a pobývat na území Gruzie bez víza po celý jeden rok. Pokud se tedy do země vydáte, postačí vám cestovní pas. Ministerstvo zahraničních věcí nicméně doporučuje, aby si čeští občané před cestou ověřili u gruzínských zastupitelských úřadů v zahraničí, zda se podmínky přicestování nezměnily.

Ohledně opatření proti koronaviru momentálně žádná nařízení neplatí, od června 2022 již Gruzie nevyžaduje potvrzení o očkování ani PCR testů při vstupu do země. V platnosti zůstávají roušky pouze ve zdravotnických zařízeních. Aktuální podmínky pro cestování do Gruzie najdete zde.

A kdy je nejlepší čas vyrazit na lyže do Gruzie? Obecně se za nejlepší měsíce vhodné pro sněhové radovánky považuje leden, únor březen.

1. Gudauri

Neznámějším a největším zimním sportovním střediskem Gruzie je Gudauri, nacházející se 120 kilometrů od hlavního města Tbilisi. Leží v nadmořské výšce 1990 až 3279 metrů. Sjezdovky zde člení podle náročnosti do čtyř stupňů: zelená – začátečníci –, modrá – mírně pokročilí –, červená – pokročilí – a černá – experti. Na své si tak přijdou začátečníci i zdatní lyžaři či snowboardisté. Na svahy vás dopraví sedačkové a kabinové lanovky nebo vlek.

Středisko Gudauri je ale vyhledávané také pro freeridové terény v třítisícové výšce nad mořem, které lze absolvovat s profesionálním průvodcem. Možné je zde podniknout také tzv. heliski, off-trail lyžování nebo snowboarding, který je přístupný pomocí vrtulníku. Taková adrenalinová zábava je ale výrazně dražší a panují zde přísná pravidla bezpečnosti.

Resort je dále oblíben nejen pro horská panoramata a nadstandardní podmínky pro lyžování, ale i pro dobré a levné ubytování. Hojně využívané jsou i místní restaurace, bary nebo spa resorty. Na místě funguje několik půjčoven vybavení, rovněž za přijatelné ceny.

Do Gruzie se dopravíte letecky – první možností je přímý let z Prahy do Tbilisi, odkud cesta do resortu trvá necelé dvě hodiny, a využít lze služeb GUDAURI TRANSFER. Další možností je let z polských Katowic do Kutaisi, odkud cestu do Gudauri zajišťuje služba GEORGIAN BUS až před místo s ubytováním.

2. Bakuriani

Neméně oblíbeným resortem je Bakuriani, ležící na severním svahu Trialetie před branami Kavkazu. Narozdíl od Gudauri je obklopeno jehličnatými lesy, které skýtají nádherné panoramatické výhledy a vybízejí k příjemným procházkám nebo běžkařským výletům.

Středisko nabízí celkem 23 sjezdovek pro všechny lyžaře s celkovou délkou téměř 30 kilometrů. Na vrcholy vás vyvezou vleky nebo sedačkové a kabinové lanovky, jsou zde prostory pro začátečníky i dětský park. Celé středisko nabízí spoustu možností ubytování. Bakuriani se dělí na tři lyžařské zóny: Didveli, Kochta a Mitarbi.

Didveli s nejvyšším bodem v 2700 metrech nad mořem disponuje osmi lyžařskými sjezdovkami s celkovou délkou 16 kilometrů, které jsou rozděleny podle náročnosti pro úplné začátečníky (zelená), mírně pokročilé (modrá), pokročilé (červená) a experty (černá). Je zde možné i večerní lyžování.

Kochta je nejstarší částí střediska, která byla znovuotevřena v roce 2016. Jsou zde modré a červené sjezdovky, na které lyžaře vyveze sedačková lanovka. Před lyžováním se můžete kochat fascinujícími horskými hřebeny Kavkazu v plné kráse.

Mitarbi se nachází čtyři kilometry od Bakuriani. Jedenáct sjezdovek (modré, červené, černé) s celkovou délkou 10 kilometrů obsluhuje sedačková lanovka, na jejím úpatí je parkoviště.

Resort Bakuriani leží 180 kilometrů od Tbilisi a 155 kilometrů od druhého největšího města Kutaisi. Z obou měst se do Bakuriani dopravíte minibusy. Možné je si připlatit za soukromou dopravu s řidičem přímo do střediska.

Rakouský Seefeld nadchne lyžující rodiny i běžkaře

Cestování

3. Horská oblast Svanetie a město Mestia

Další z oblíbených oblastní Gruzie nejen v zimě, ale i v letních měsících, je oblast Svanetie na severním okraji země ležící u hranic s Ruskem. Vyhledávaným místem je srdce Svanetie, hlavní turistické středisko Mestia, malé horské městečko. Dopravit se sem můžete z hlavního města Tbilisi letadlem nebo vlakem. Podle gruzínských turistických webů je právě Mestia vhodným ústředním bodem, odkud se lze vydat na lyže. Vyrazit zde ale můžete i přímo do skiareálů.

Skiareál Tetnuldi se nachází asi 15 kilometrů od Mestie, a co se velikosti týče, jedná se o skiareál téměř stejně tak velký jako Gudauri. Vleky vás vyvezou až do více než třítisícové výšky, na nejdelší sjezdovce si užijete 9 a půl kilometru dlouhou jízdu. Na své si tu přijdou i milovníci freeridingu. Jedinou nevýhodou je ztížená doprava.

Ještě blíže od Mestie, ve vzdálenosti osm kilometrů, leží skiareál Hatsvali, kam se z města lze dopravit lanovou dráhou. Poblíž je půjčovna lyžařského vybavení. Nejdete zde sjezdovky pro začátečníky i pokročilé. A i tady se můžete vyžít ve freeridingu.

Jedno z nejlepších lyžování v Alpách? Na svazích pod blízkým ledovcem

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžování a snowboarding v zahraničí od CK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám