Hlavní obsah

Luxus v poušti. Saúdové plánují spustit vlastní verzi Orient expresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putování pouští má v Saúdské Arábii získat na zcela novém významu. Státní železniční společnost totiž chystá spustit první luxusní vlakovou soupravu, ve stylu slavného Orient expresu, která cestujícím nabídne jedinečný zážitek z jízdy mezi písečnými dunami. Podobně jako jiné projekty má i tento cílit na zahraniční turisty, kterým se brány konzervativní muslimské země otevřely před několika lety.

Foto: Profimedia.cz

Jízda Arabskou pouští bude brzy mnohem příjemnější (ilustrační foto).

Článek

Luxusní vlak, v překladu nazvaný Sen pouště, by měl začít brázdit koleje koncem roku 2025. Státní železniční společnost SAR investovala stovky milionů saúdských rijálů do dohody s italskou pohostinskou firmou Arsenale Group, uvádí server CNN.

Vlaky mají pasažéry vozit mezi hlavním městem Rijád a Qurayyatem u jordánských hranic, což je trasa dlouhá zhruba 1300 kilometrů. Design vozů má být inspirovaný saúdskými tradicemi, maximální kapacita celé soupravy čítající 40 kupé bude 82 cestujících, uvedl šéf Arsenale Group Paolo Barletta.

„V Itálii nedávno začala počáteční fáze výroby vozů a my se nemůžeme dočkat, až náš první vlak v následujících letech představíme,“ uvedl Barletta.

Saúdská Arábie spuštěním luxusní vlakové linky reaguje na celosvětově se zvyšující poptávku po tomto druhu zážitku. Podle CNN investuje řada zemí peníze do posílení železniční infrastruktury, cílí přitom zejména na movitější klientelu, ale také na ty, kteří chtějí volit udržitelnější způsoby dopravy.

Megalomanské projekty

Saúdská Arábie v posledních letech investuje do řady megalomanských projektů, ať už jsou to hypermoderní města, nebo třeba lyžařské letovisko v poušti.

Podle Světové organizace pro cestovní ruch (UNWTO) se investice do turismu Saúdům vyplácejí, v roce 2023 zaznamenalo království 56procentní nárůst návštěvníků oproti roku 2019.

Saúdská železniční společnost doufá, že spuštěním luxusního vlaku dokáže konkurovat i novodobému Orient expresu, který jezdí z Londýna do Benátek. „Dohoda mezi SAR a Arsenale Group je prvním krokem k tomu, abychom nabídli lidem nový zážitek z cestování vlakem,“ míní šéf drah Bašár bin Chálid al-Malik.

V Saúdské Arábii staví největší akvapark na světě. Nabídne na 22 sjezdů

Cestování

Hlavy tady sekají výjimečně, říká Češka žijící v Saúdské Arábii

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám