Hlavní obsah

Loni vyrazil do světa, aby ho obešel pěšky. Že by se vzdal, nepřichází v úvahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australan Alexander Campbell je na pouti svého života. Plánuje totiž pěšky obkroužit svět. Na ambiciózní výlet vyrazil loni v únoru ze Sydney, aktuálně se nachází v Nepálu, kde chce přejít Himálaj. Přestože je vidina cíle ještě velmi daleká, 27letý muž ani nepomýšlí na to, že by se vzdal. Putování ho prý velmi obohacuje, a to hned na několika úrovních.

Foto: Profimedia.cz

Australský mladík chce obejít svět (ilustrační foto).

Článek

Během celé cesty by měl Campbell nachodit kolem 40 tisíc kilometrů, aktuálně je ani ne ve třetině na zhruba 10 200 kilometrech. Plánuje projít celkem 30 zemí na čtyřech kontinentech, zatím má za sebou třeba Indonésii, Malajsii, Thajsko či Bangladéš. Australan už stihl prochodit šest párů bot a vyjma divokých a jedovatých zvířat se nesetkal s žádným výrazným nebezpečím, naopak vyzdvihuje milé a sympatické lidi.

„Trávil jsem spoustu času koukáním do map a sněním. Pak jsem si řekl, proč prostě neobejdu svět kolem dokola?“ popsal Campbell serveru Daily Mail, jak nápad na cestu vznikl. „Byl to z hlediska zážitků nejnabitější rok mého života,“ doplnil mladý muž, který se na svou pouť vydal loni v únoru a zahájil ji příznačně u Opery v Sydney. Šest měsíců pak putoval napříč Austrálií.

Z Darwinu přeplul do Indonésie, kde navštívil třeba ostrovy Bali, Flores či Lombok. Odtud putoval přes Singapur do Thajska. A ačkoli se snaží jít pěšky, kde je to možné, jednou si vypomohl i letadlem, když právě z Thajska přeletěl do Bangladéše.

Indonésie se Campbellovi zatím zaryla nejvíce pod kůži. „Lidé byli neskutečně přátelští a jídlo bylo také skvělé. Každý z ostrovů je unikátní a je na nich množství sopek k výstupu,“ konstatoval Australan.

Přišly i nepříjemnosti

Velkým překvapením byl také Bangladéš. I když nejprve pociťoval nervozitu kvůli menšímu množství turistů, nakonec byla prý návštěva země úžasná. „Lidé mě přivítali s neuvěřitelnou vřelostí. A jelikož tam milují kriket, byli nadšení, že pocházím právě z Austrálie,“ řekl Campbell o sportu, jenž je u protinožců populární.

Při své cestě se setkal i s překážkami. Nepříjemný byl například monzun v Malajsii či střety s nebezpečnými zvířaty, jako jsou štíři, hadi či krokodýli. Poslední jmenovaní ho překvapili hned v Austrálii.

Následující měsíce stráví Campbell přechodem Himálaje. A přestože má před sebou ještě opravdu dlouhou cestu, na odpískání celé mise ani nepomýšlí. „Narazil jsem samozřejmě na nepříjemnosti a výzvy. Ale vydal jsem se na cestu i z důvodu, abych se překonal a mohl díky načerpaným zážitkům růst.“

A co má v plánu, až dorazí za tři roky do cíle? „Těším se, až si vyjdu s kamarády a rodinou. Co se týče mojí životní pouti, nejsem si jistý. Ale zbývá mi ještě pořádný kus do cíle, tak mám spoustu času to promyslet,“ uzavřel.

Jde pěšky z Nepálu až do Třebíče. Z česko-italského mladíka je v Asii mediální hvězda

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám