Hlavní obsah

Lidé žijí v australském městě jako krtci. V podzemí mají kostel i kino

Novinky, mšv

Daleko od australských velkoměst se nachází městečko Coober Pedy. Jelikož tu přes den slunce skutečně pálí, rozhodli se už v minulosti jeho obyvatelé přesunout pod zem. Před více než 100 lety začali budovat příbytky v bývalých důlních jámách a dnes v nich žije přes 3500 obyvatel. Kromě denního světla jim nic nechybí, pod zemským povrchem mají kostel, kino nebo uměleckou galerii.

Foto: Profimedia.cz

V podzemním městě není výjimkou ani kostel.

Článek

Městečko Coober Pedy, jehož jméno pochází z jazyka původních obyvatel kontinentu — Austrálců a znamená díra bílého muže, bývá nazýváno hlavním městem opálů. Pestrobarevné minerály se tu totiž těží skutečně ve velkém. Více však místo proslavily právě podzemní domy, které obyvatelé vybudovali, aby unikli i před 50stupňovými teplotami, jež přes den panují na povrchu.

Foto: Profimedia.cz

V podzemí se najdou i obchody, třeba knihkupectví.

Kromě toho, že jedno z větších australských měst Adelaide je od Coober Pedy vzdáleno téměř 850 kilometrů, poměrně vzdálen je i zdroj vody. Ten odsud leží 20 kilometrů a životadárnou tekutinu přivádí do městečka potrubí.

Jinak však obyvatelům zhola nic nechybí, kromě plně vybavených domovů se v rozsáhlém podzemním systému nacházejí obchody, restaurace, bary, dva kostely, ale třeba i hotel, aby se měli kde ubytovat návštěvníci.

Foto: Profimedia.cz

Pod zemským povrchem žijí lidé v Coober Pedy už přes 100 let.

Obzvlášť od doby, kdy přes Coober Pedy vede dálnice Stuart Highway směrem do Severního teritoria, je městečko poměrně vyhledávanou turistickou atrakcí.

Na povrchu se nachází nezatravněné golfové hřiště, na které je ovšem mnohem lepší si počkat až do setmění. Jelikož je okolí klasifikováno jako poušť, v noci teploty klesají ke snesitelnějším hodnotám. Přímo v městečku se také nachází muzeum opálů a zhruba 33 kilometrů na sever leží přírodní rezervace The Breakaways.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám