Hlavní obsah

Líčení i pro pány. Největší australská aerolinka uvolňuje pravidla pro posádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský vlajkový dopravce Qantas uvolňuje pravidla pro takzvaný grooming, tedy požadavky na úpravu vzhledu posádky. Znamená to, že kterýkoli zaměstnanec může mít nově dlouhé vlasy, make-up či obuv s plochou podrážkou nezávisle na pohlaví. Zatímco letušky tedy nutně nemusejí nosit podpatky, muži se naopak mohou líčit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle nových pokynů mohou mít všichni členové palubní posádky dlouhé vlasy, musí je však nosit v culíku či drdolu. Svobodně se také mohou rozhodnout, zda se budou či nebudou líčit, a namísto kontaktních čoček mohou nosit brýle, píše o některých změnách server CNN.

„Ke změně nedochází u uniformy, ale modernizuje se způsob, jakým ji zaměstnanci budou nosit, a to podle jejich zpětné vazby i vyvíjejících se očekávání zákazníků,“ uvedli v prohlášení zástupci aerolinek Qantas.

Podle CNN se nové pokyny vztahují také na dceřinou nízkonákladovou společnost Jetstar. Dosud byla pravidla pro muže a ženy oddělena a po obou pohlavích se vyžadoval jiný grooming. „Naše uniformy jsou symbolem ikonické značky a my je nosíme hrdě. Móda se mění, a proto se v průběhu let měnily i naše pokyny,“ dodal dopravce s tím, že je hrdý na rozmanitost.

Nejde o jedinou leteckou společnost, která v posledních letech zvolňuje pravidla pro grooming či dress code. Například aerolinky Virgin Atlantic miliardáře Richarda Bronsona povolují nosit sukně všem zaměstnancům, nezávisle na pohlaví či genderu. Nové uniformy, které aerolinky představily v loňském roce, navrhla slavná módní návrhářka Vivienne Westwoodová (loni na konci roku zemřela).

Aerolinky zavedly genderově svobodné odívání. Uchazeči o práci se jim teď jen hrnou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám