Hlavní obsah

Létající taxi v Římě? Cestující by mohlo vozit z letiště už za několik let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v roce 2024 by se mohli turisté z římského letiště Fiumicino svézt létajícím taxi. To by pasažéry převáželo do centra a doba cesty by se tak zkrátila asi o půl hodiny, z 45 minut na 15. Prototyp vozítka VoloCity je na letišti aktuálně vystaven a kolemjdoucí si ho tak mohou prohlédnout, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z letiště do centra Říma bude cestující přepravovat létající elektrotaxíkVideo: Reuters

 
Článek

Stroj svým tvarem připomíná helikoptéru, je však mnohem menší a nemá vrtuli, ale celkem 18 motorů napájených devíti dobíjecími bateriemi. Oproti vrtulníku má být VoloCity asi čtyřikrát tišší. Jednosměrná jízdenka pak vyjde na 150 eur (3850 korun), časem by však cena měla klesnout.

„150 eur se zdá jako rozumná cena, která pokryje náklady za tuto službu, spojení bude navíc velmi rychlé, zhruba 15 minut nebo o něco více. Samozřejmě je to pořád méně než v běžném taxi,“ uvedl šéf letiště Marco Trancone. „Cesta bude tichá a také udržitelná, protože půjde o elektrický dopravní prostředek napájený zelenou energií. Emisní level tak bude nula,“ doplnil.

Za létajícím strojem stojí německý startup Volocopter. Ten byl založen v roce 2011 a aktuálně čeká a doufá, že mu Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví udělí licenci, aby mohlo létající taxi v roce 2024 skutečně vyrazit do služby, uvádí server CNN.

Několik italských letišť, kromě římského také v Benátkách či Boloni, oznámilo, že chtějí vybudovat pro létající taxi infrastrukturu. Spojí se proto do společnosti Urban Blue, která chystá projekty i na Francouzské riviéře.

Blízko k moři i do Říma. Další italská obec nabízí levné bydlení

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám