Hlavní obsah

Blízko k moři i do Říma. Další italská obec nabízí levné bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská Maenza je nejnovější obcí, která se připojila k prodeji domů za euro. A unikum tkví zejména v její poloze. Nachází se totiž relativně blízko pobřeží Tyrhénského moře a necelou hodinu a půl od Říma. A to by mohlo být pro potenciální nové obyvatele velkým tahákem.

Foto: Profimedia.cz

V nabídce bude až stovka zchátralých domů.

Článek

Obce, které dosud nabízely nové bydlení za nízké ceny, se v drtivé většině případů nacházejí daleko od velkých měst. Maenza se svou polohou proto může přitáhnout i ty, kteří prahnou po klidné venkovské atmosféře, ale zároveň se nechtějí úplně vzdát možnosti vyrazit do velkoměsta.

V obci, jež se nachází v historicky významné oblasti, mají k dispozici desítky kamenných domků, které čekají na nové majitele. Starosta Claudio Sperduti doufá, že se mu podaří vdechnout nový život do tichých uliček jeho rodného hnízda. Cílem je obnovit všechny chátrající nemovitosti. Je jich asi stovka a některé už představují bezpečnostní hrozbu pro kolemjdoucí.

V sicilské obci zdražili. Domy tam teď prodávají za dvě eura

Cestování

„Bereme to postupně. Kontaktujeme původní rodiny, které nám předávají své  domy, a ty pak nabízíme k prodeji skrze naše internetové stránky,“ uvedl starosta pro server CNN. Zájemci se mohou informovat také na radnici, která se bude snažit vyhovět jejich specifickým požadavkům.

Vylidňování problémem není

Prvních pár domů se začne prodávat 28. srpna, starosta však uklidňuje případné zájemce, že není třeba se stresovat. Krátce poté budou totiž přibývat další nemovitosti.

Koupě má samozřejmě své podmínky, jako je to v případě prakticky všech obcí, kde domy za euro prodávají. Kupci se musejí zavázat, že nemovitosti opraví do tří let. Je proto nutné složit zálohu pět tisíc eur (127 tisíc korun), která jim bude vrácena, jakmile skončí renovace. Lidé rovněž musejí nastínit své plány s domy. Mohou v nich bydlet, proměnit je na turistické ubytování, restauraci či obchod.

Zájemci se však nemusejí zavazovat k tomu, že do Maenzy přesídlí, ačkoli mladé rodiny s dětmi by se obci podle starosty hodily. A přednost při koupi nakonec dostanou ti, kteří si zde budou chtít vybudovat nový život.

Podle Sperdutiho ovšem obec nenabízí levné bydlení kvůli klesající populaci, ačkoli počet obyvatel není nikterak vysoký. Chce však zabránit realitním kancelářím, aby se na prodeji starých domů obohacovaly. „Rodiny a mladí často odejdou do větších měst, ale stejně tak se vždy někdo přistěhuje, takže tu držíme rovnováhu,“ vysvětlil starosta.

„Tohle není skomírající obec, lidé tu stále bydlí, ale stará část vesnice potřebuje revitalizaci, svěží vítr,“ uzavřel.

Turisté letos odvezli ze Sardinie už šest tun písku. Neodrazují je ani pokuty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám