Hlavní obsah

Legendární minerálka Ida se vrátila do Náchoda. A je zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázně Běloves

„Je to voda krásná a plynu tak, že jí dělá chuť jako křen,“ shodují se pamětníci, když hovoří o minerálce Ida z Lázní Běloves, části Náchoda. Od soboty už nemusí jen vzpomínat. Veřejnosti se znovu otevřel prameník Jakub, kde si nyní denně od 9 do 20 hodin může každý načepovat minerálku Idu zdarma.

Foto: MÚ Náchod

Minerálku Idu si poprvé mohli načepovat lidé v prameníku Jakub v sobotu

Článek

Ida tu přestala prýštit před šesti lety. Začalo se totiž šetřit, jestli není kvůli výskytu arzenu nebezpečná pro lidi. Nyní už víme, že škodlivá není. Navíc bylo na cestě minerálky k prameníku instalováno odarzenovací zařízení.

Foto: Městský úřad Náchod

Prameník Jakub v Lázních Běloves v Náchodě

Černé mraky se nad minerálkou a náchodským lázeňstvím začaly stahovat už po restituci v 90. letech.

„O osud lázeňské tradice jsem se obával několikrát. V roce 1996, kdy byl ukončen provoz lázní. Pak 2005, kdy byl ukončen provoz stáčírny a naposledy v roce 2015 po zastavení provozu prameníku Jakub. Navíc jsme ztratili přístup k vrtům Idy,“ prozradil starosta Jan Birke (SOCDEM). Tento poslední moment ale byl o rok později impulzem k realizaci vlastních vrtů.

„Dnes tak máme funkční takzvané Malé lázně a nové zdroje Jan a Běla s novým typem minerální vody,“ pochlubil se starosta s tím, že na relativně malé ploše na březích v údolní nivě řeky Metuje byly identifikovány tři typy minerální vody. Tento nový a dva tradiční – typ Ida a typ Hedva.

„Vostrá“ voda

Libor Oliviano Michele žije v Brně, ale s běloveskou minerálkou má co do činění od roku 1987, kdy přijel do Bělovsi coby pracovník Výzkumného ústavu geologického inženýrství pověřený získáváním historických i aktuálních informací o zdejších pramenech.

„Když jsem zalezl do šachty, měl jsem k Idě velký respekt. Podzemní objekty s uhličitými minerálními vodami jsou nebezpečné. Stačí dvě nadechnutí a člověk tam může zůstat,“ vypráví Libor Michele. V minulosti se to stalo bohužel už několikrát.

Foto: Městský úřad Náchod

Prameník Jakub na břehu Metuje v Lázních Běloves

„Až do začátku 20. století se tu voda těžila z hloubky asi tří čtyř metrů ručně. Těžil ji i mladík, který nebyl opatrný a oxidu uhličitého se nadechl. Ztratil vědomí a zaplatil životem. Ale sama minerálka opravdu nebezpečná není. Má krásné jméno po princezně Idě Schaumburg-Lippe, kterou měla vyléčit. Mám ji rád i proto, že v době, kdy jsem byl mladý otec, se prodávala jako kojenecká voda a kupovali jsme ji pro dcerku,“ dodal Michele.

První zmínky o zdejších přirozených vývěrech pocházejí z roku 1392. O tři století později si Albrecht z Valdštejna nechával tuto „vostrou“ vodu posílat na vojenská tažení.

Foto: archiv Městského úřadu Náchod

Historická pohlednice prameníku s minerální vodou Ida

„Kromě prameníku Jakub, ze kterého poteče ona legendární Ida, jsou i nadále v provozu Malé lázně s minerální vodou z vrtů Jan a Běla, v minulosti pojmenované jako Běloveské bublinky,“ dodala mluvčí radnice Nina Adlof. Přímo v pavilonku Jakub ale už není samostatný zdroj, studna, kterou byl zachycen, byla zasypána. Ida je vedena potrubím od obnoveného objektu vedle původní vstupní haly u bývalé kolonády a kavárny.

Obnoví kolonádu, shání historické předměty

Právě bývalou lázeňskou kolonádu by město Náchod chtělo letos opravit a vrátit jí vzhled z přelomu 19. a 20. století. Odpočinkové místo s prameníkem minerální vody doplní i expozice o historii místního lázeňství.

„Prosíme každého, kdo může a chce, zda by nám daroval jakékoli předměty spojené s náchodským lázeňstvím. Třeba pohlednice, keramická pítka, plakáty, reklamní tiskoviny,“ vyjmenovala Adlof s tím, že vše mohou lidé přinést například do infocentra v Malých lázních.

Foto: archiv Městského úřadu Náchod

Historická fotografie prameníku s minerální vodou Ida

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám