Hlavní obsah

Ledové království v Praze. Výstava ukazuje sochy vyřezané ze 180 tun ledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Postavy z dětských animovaných pohádek získaly podobu z ledu. Přes sedmdesát ledových soch vyvedených v barvách stojí ve speciálním chlazeném stanu v Riegrových sadech na pražských Vinohradech. Co do rozlohy i objemu použitého materiálu má jít podle pořadatelů o největší výstavu svého druhu v Česku. Kamera Novinek vás na ni vezme ve videoreportáži.

Ledové království v Praze. Výstava ukazuje sochy vyřezané ze 180 tun leduVideo: Novinky

 
Článek

Podobné ledové sochy už byly k vidění na Slovensku, v Německu či Polsku. Teď poprvé se představují i Čechům. A to ve speciálním chlazeném stanu o rozloze 300 m2, ve kterém se udržuje konstantní teplota -5 °C. Skupina 26 řezbářů a jejich pomocníků vytvořila přes 70 menších i větších uměleckých děl.

Práce jim trvala víc než měsíc, manipulovali při ní se 180 tunami ledového materiálu a pohádkové skulptury vyřezávali motorovou pilou a dalšími nástroji přímo na místě.

„Led pochází z Polska, z největší fabriky, která se zaměřuje na výrobu tohoto typu ledu. Dovezl se sem v kamionech, v blocích, jeden blok vážil 120 kg,“ řekl Novinkám manažer výstavy Štefan Červeň. Některé bloky jsou jasně čiré, jiné jsou sestaveny z menších kostek, které vznikly ve fabrice „recyklováním“ nepovedených ledových kvádrů.

Nový mongolský ledový festival trhnul hned po otevření Guinnessův rekord

Cestování

Umělecký koncept výstavy nazvané Ice Magic vytvořil autor Adam Bakoš. „Je to umělecký řezbář, jeden ze světové špičky. Vybral si tým, ví, na co je který řezbář dobrý. Podle jeho nákresů pak tým vytvářel dané sochy,“ prozradil Červeň.

„Jsou to umělečtí řezbáři, kteří tvoří různá umělecká díla, specializují se na netradiční materiály, jako je písek, led či kov, a mají s nimi zkušenosti. Takových není moc a není jednoduché je sehnat, jsou z celé Evropy a jezdí po celém světě,“ vysvětlil manažer. Na zdejší výstavě pracovali umělci například z Německa, Polska, Slovenska či domácí tvůrci.

Foto: Novinky

Snímek z výstavy

Foto: Novinky

Krteček je tu také.

Nejvíc času zabral mamut

Návštěvníci potkají na výstavě rozmanitý mix postav od legendárních českých kreslených postaviček po ty z animovaných amerických filmů a seriálů. V nadživotní velikosti je tu k vidění třeba Krteček s lopatkou, Včelka Mája na květině, žlutý Spongebob v kalhotách či roztržitý, avšak vždy veselý sněhulák Olaf. Zastoupeny jsou také animované snímky Kung Fu Panda, Mimoni, Addamsova rodina nebo Odvážná Vaiana.

„Dominantou je mamut z pohádky Doba ledová, kterou jsme se inspirovali,“ představuje Červeň centrální, čtyři metry vysokou masu ledu umístěnou hned naproti vchodu na výstavu.

Foto: Novinky

Mamut z Doby ledové je dominantou výstavy.

„Mamut váží víc než dvacet tun. Kdybychom to chtěli porovnat, tak to je jako dvacet aut Škoda Fabia, takže opravdu velká váha na jednom místě. Tuto sochu dělali tři řezbáři, kteří na ní pracovali opravdu celý měsíc,“ uvedl manažer.

Unikum ledové expozice, která bude přístupná až do dubna, je také její výrazná barevnost. Vedle několika klasicky čirých či bílých soch tu ostatní hrají až dvanácti barvami.

„Barevný led, který tu máme, je vlastně také čirý, ale přidává se do něj barevný pigment, je to potravinářská barva, která se už při výrobě smíchává s vodou,“ popsal Červeň postup.

Foto: Novinky

Snímek z výstavy

A koho nebaví se na led jen dívat, může se po něm sklouznout. Ledová skluzavka je umístěná za sochami z pohádkového muzikálu Frozen neboli Ledového království.

Podobnou výstavu plánují pořadatelé i na příští zimu. Měla by být ještě rozsáhlejší a řezbáři na ní budou vyřezávat sochy zase na jiné téma – pop art. V plánu je také živá show, při které se bude tvořit z ledu přímo před očima diváků.

Ledovými sochami jsou známé také Pustevny v Beskydech. Letos tam jsou k vidění po čtyřiadvacáté. Sochaři na ně zpracovali zhruba 40 tun ledových kvádrů.

Anketa

Líbí se vám barevné sochy z ledu, které jsou k vidění v Praze?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1352 čtenářů.

Na Pustevnách vyrůstají ledové sochy. Mráz umělcům vyhovuje, tvoří detaily

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám