Hlavní obsah

Na Pustevnách vyrůstají ledové sochy. Mráz umělcům vyhovuje, tvoří detaily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečné ledové sochy vytváří v těchto dnech sedm zručných uměleckých sochařů z Česka i Slovenska na Pustevnách v Beskydech. První obdivovatelé si je mohou prohlédnout ve dvou velkých stanech v blízkosti památkově chráněných dřevěných staveb architekta Dušana Jurkoviče už tuto sobotu.

Ledové sochy vyrůstají na Pustevnách.Video: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

„Ledové sochy budou k vidění již po čtyřiadvacáté. Letos jsme objednali devět set dvacet pět kvádrů ledu o celkové hmotnosti asi čtyřicet tun. Na Pustevny nám je dovezl jeden nákladní automobil a dva plné kamiony,“ přiblížil organizátor Ledových soch Petr Lessy.

Hlavním tématem unikátní expozice je Noemova archa. „Samotnou archu tvoří sochaři ve spodním větším stanu spolu se sochou Noema, jeho ženy a množstvím zvířat. V horním stanu jsme se pak na příběh snažili navázat. Když se měl Noe plavit po moři, napadlo nás, že bychom lidem mohli přiblížit podmořský život,“ sdělil organizátor.

Většina umělců jezdí na Pustevny už několik let. S prací na jednotlivých dílech začali pod vedením Mariana Maršálka z Moravského krasu v sobotu. „Jde o stabilní partu. Někteří z nich bývají účastníky designových soutěží Ice Masters,“ podotkl Lessy.

Bývalá celnice nad Božím Darem v Krušných horách se má proměnit v muzeum a galerii

Tipy na výlety

Sochy vznikají za pochodu, je proto těžké se zatím bavit o konkrétním počtu. „Určitě zde ale bude k vidění kolem dvaceti pěti soch, převážně zvířat,“ uvedl organizátor akce. V podmořském světě nechybí ani chobotnice či medúza i se svými chapadly či hejno malých rybek plujících ve vlně.

Dominantou však je mezi všemi sochami archa Noemova. „Loď vzniká ve spodním stanu a bude přes celou jeho šířku. Ze zvířat pak bude největší sochou slon, který má na výšku tři metry,“ doplnil Lessy.

Na sochu největšího suchozemského tvora použijí umělci Ondřej Procházka z Prostějova a jeho kolega Marian Maršálek asi sto ledových kvádrů. „Takto velkou sochu je lepší dělat ve dvou, i tak nám práce zabere tři dny. Ta velikost je zároveň největším oříškem. Člověk musí vylézt na palety, postavit další kvádry, opracovat je a pak zase sejít dolů a podívat se, jak socha vypadá,“ řekl Právu autor Ondřej Procházka. Marian Maršálek bude ve spodním stanu podepsaný pod sochami Noema a jeho ženy.

Sedm dní detailní sochařské práce

S prací budou sochaři hotovi v pátek, po sedmi dnech prací. „Tentokrát nám počasí maximálně přeje. Od neděle na Pustevnách panovaly silné mrazy. Letošní sochy budou opracované do nejmenších detailů, které v minulých ročnících nešly kvůli teplému počasí provést,“ prozradil sochař Maršálek.

Expozici ledových soch si mohou návštěvníci užít od soboty do 4. února. „Snažíme se pro návštěvníky zachovat určitý benefit. Proto doporučujeme zvolit nejlepší a nejjednodušší cestu na Pustevny, a to lanovkou od Frenštátu pod Radhoštěm. Ten, kdo si zakoupí jízdenku na lanovou dráhu, má na tuto jízdenku bezplatný vstup do obou stanů s ledovými sochami. Lidé, kteří dorazí na Pustevny z jižní strany od Prostřední Bečvy a zaparkují automobil na hlavním parkovišti, mají vstup do obou stanů dohromady zpoplatněn stokorunou,“ konstatoval Lessy s tím, že děti do deseti let mají do stanů vstup zdarma.

Výstava bude otevřena denně od 9 do 16.30 hodin. „Tak, aby naši návštěvníci stihli i poslední lanovku, která jede v sedmnáct hodin,“ dodal.

Industriální Dolní Vítkovice se změnily na světelný park. Spojuje fantaskní svět Julesa Verna s vánočními motivy

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám