Hlavní obsah

Nový mongolský ledový festival trhnul hned po otevření Guinnessův rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mongolsko se svými širokými zelenými pláněmi možná není destinací, která vás na první dobrou napadne ve spojitosti se zimou. Přesto se tam letos nově koná ledový festival, který má za cíl představit zemi zase v trochu jiném světle. Krátce po otevření navíc akce získala zápis do Guinnessovy knihy rekordů – během jediné hodiny tu sjelo ledovou skluzavku údajně rekordní množství lidí.

Foto: Profimedia.cz

Sochy vytvořili umělci z několika zemí (ilustrační foto).

Článek

První ročník akce Mazaalai International Snow and Ice Festival začal 14. ledna na okraji Ulánbátaru, mongolského hlavního města. Podle tamního ministra kultury Nomina Chinbata jde o významný milník značící rozvoj Mongolska coby zimní turistické destinace. „Následující dva týdny návštěvníky uhrane naše zimní krajina a krása vystavených soch,“ uvedl v prohlášení Chinbat.

Navzdory tomu, že je akce otevřená teprve krátkou dobu, se jí už podle CNN podařilo údajně stanovit Guinnessův rekord ve zmiňovaném skluzu. K vítězství pomohlo na 408 účastníků, kteří se po klouzačce z ledu během jediné hodiny svezli.

Mezi dalšími atrakcemi jsou zejména ledová díla, kterým vévodí pětimetrová socha místního živočišného druhu, gobijské medvědice s mláďaty. Ta má rozšířit povědomí o tomto kriticky ohroženém zvířeti; v divočině žije už jen 52 jedinců. Ty symbolizuje stejný počet dalších medvědích soch roztroušených v celém areálu.

Ve středu 17. ledna hostil festival soutěž v ledovém sochání, jíž se zúčastnilo 24 mezinárodních umělců, mimo jiné z Thajska, Francie, USA, Ruska nebo Číny. Akce končí 28. ledna.

Mrazivé teploty

Zimní návštěva Mongolska rozhodně není pro každého, jak poznamenává CNN. Ulánbátar je považován za jedno z nejchladnějších hlavních měst světa – lednové teploty se mohou pohybovat mezi minus patnácti a minus třiceti stupni Celsia.

Návštěva v tomto období skýtá na druhou stranu množství výhod, jako jsou levnější hotely či organizované prohlídky, ale také právě výhled na zasněženou krajinu.

Na Pustevnách vyrůstají ledové sochy. Mráz umělcům vyhovuje, tvoří detaily

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám