Hlavní obsah

Ledová jeskyně na Slovensku je téměř bez ledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze stovek metrů krychlových ledu zůstal pouze jeden nenápadný flíček. Demänovská ledová jeskyně na Slovensku je téměř úplně bez ledu. V roce 2006 bylo ještě v jeskyni 1250 metrů krychlových ledu.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadala jeskyně v minulosti. Ledu dnes už ale mnoho nezbývá.

Článek

Jak upozornila televize Markíza, v roce 2013 vystupoval led nad úroveň chodníku a v jeskyni byly k vidění velké ledové krápníky. Led však vlivem teplého počasí roztál a dnes je v jeskyni už jen asi deset metrů krychlových ledu.

Odborníci se přitom snažili různými zábranami snižovat proudění teplého vzduchu do jeskyně. Objevily se také úvahy, aby se jeskyně ochlazovala pomocí techniky, ale tento proces by byl nepřirozený, a navíc dost drahý. Průvodce Tomáš Tereštík říká, že by stačily dvě-tři chladné zimy a led by se v jeskyni opět objevil.

Jeskyně se však v současnosti může pochlubit novým osvětlením, které odhaluje její majestátnost a krásu i bez ledu. „Za úbytkem ledu je zvyšující se průměrná roční teplota. Už v roce 1950 jsme byli na Slovensku z hlediska dlouhodobých průměrů roční teploty o stupeň výš než v roce 1880,“ vysvětluje Pavel Herich ze správy slovenských jeskyní.

Uvažují nad změnou názvu

Název Demänovská ledová jeskyně se začal používat v roce 1898, ale oficiálně se tak jmenuje od roku 1957. Nyní se uvažuje o tom, zda její název nezměnit. Průvodci totiž musí návštěvníkům neustále vysvětlovat, proč se jeskyně jmenuje ledová, když v ní není led. „Není důvod měnit název jeskyně kvůli této epizodě, která z geologického hlediska představuje nepatrný časový úsek,“ říká Ján Zuskin ředitel správy slovenských jeskyň.

Slovensko má ještě Dobšinskou ledovou jeskyni, která má tak velký objem ledu, že se zde led ještě udržel.

Unikátní Warholovo muzeum na Slovensku je v havarijním stavu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám