Hlavní obsah

Lanovka na Pancíř je v provozu už 50 let

Půlstoletí provozu oslavila ve čtvrtek jedna z nejstarších sedačkových lanovek v České republice – jednosedačková lanovka na železnorudský vrch Pancíř. V provozu je v původním stavu od roku 1971.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Půlstoletí provozu lanovky na železnorudský Pancíř oslavili lyžaři v historických kostýmech.

Článek

Dvouúseková lanovka s přestupní stanicí na Hofmankách ujede ze stanice Špičák do vrcholové stanice Pancíř trasu dlouhou zhruba tři kilometry a překoná přitom výškový rozdíl kolem 350 metrů. Lanovka, která patří městu, je stále v nezměněném stavu, řekl starosta Železné Rudy Filip Smola. „Dvouúseková lanová dráha je nejstarší na celé Šumavě. Je to nejstarší typ lanové dráhy, který je provozován v Česku,“ uvedl starosta.

„Náš konkrétní originál je po celou dobu v provozu a jsem rád, že se nám daří držet jej funkční,“ dodal.

Padesát let provozu si 30. prosince nenechali i přes oblevu ujít turisté i desítky lyžařů v historických kostýmech. Zájemci o svezení dostali kromě slevy na jízdné i pamětní list.

V opraveném českolipském muzeu bude grizzly i uranová štola

Cestování

„Na lanovce je vše původní. Některé díly se vyrábějí dodnes, třeba bandáže ložiska, některé díly se už dělají na zakázku,“ řekl náčelník Karel Grund, který lanovce velí jedenáct let.

Údržba letité lanovky přitom podle něj není vždy jednoduchá věc. Nejčastěji se opravují kladky, a to je potřeba vylézt na vysoké sloupy a vyměnit bandáže, železné sloupy je také nutné neustále natírat a mazat, aby lépe odolávaly korozi.

Výhled až na Alpy

Lanovka vyjíždí ze stanice Špičák v nadmořské výšce 860 metrů do přestupní stanice Hofmanky ve výšce 1085 metrů nad mořem. Po přestupu pokračuje lanovka druhou nezávislou větví do stanice na vrcholu Pancíře v nadmořské výšce 1214 metrů.

Přepravní kapacita zařízení vyrobeného před více než půlstoletím podnikem Transporta Chrudim je 327 lidí za hodinu. První část trasy ze Špičáku na Hofmanky ujede asi za 12 minut a je na ní 135 sedaček, úsek na Pancíř má 116 sedaček a jízda trvá deset a půl minuty.

V příštím roce se otevře obnovená středověká tvrz Tichá

Cestování

Vrchol Pancíře vždy lákal turisty svou výhodnou polohou nad špičáckým nádražím i výhledem na hřeben Jezerní hory, Velký Javor a za příhodných podmínek i na Alpy. V květnu roku 1923 Klub československých turistů přijal rozhodnutí vybudovat na vrcholu turistickou chatu s nízkou rozhlednou. Chata byla slavnostně otevřena 28. září 1928. Cestou k ní ale museli návštěvníci překonat skoro 400 výškových metrů.

Už ve 30. letech minulého století se proto jednalo o možnosti postavit lanovou dráhu, vypracovány byly dokonce dvě varianty projektu. Nakonec se ale lanovky Pancíř dočkal až po válce. V roce 1963 se udělal projekt dvoustupňové jednosedačkové lanovky, o rok později začaly stavební práce, koncem roku 1970 začal zkušební provoz a o rok později řádný provoz.

Na Silvestra až 14 stupňů

Výhled počasí na další dny lyžaře příliš nepotěší. Přelom roku bude v Česku provázet mimořádně teplé počasí. Na Silvestra teploty v Čechách vystoupají až na 14 stupňů Celsia, pátek se tak stane nejteplejším dnem letošního prosince. V sobotu 1. ledna se teploměr vyšplhá ke 12 stupňům.

Na Moravě a na severovýchodě Čech ale bude v nadcházejících dnech chladněji, v pátek maximálně osm stupňů Celsia, o víkendu kolem pěti stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Rytířské sály pardubického zámku jsou opět přístupné

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám