Hlavní obsah

Kvůli opuštěnému autobusu turisté na Aljašce riskují i život

Novinky, mšv

Sbalil si věci a zmizel v divočině. Američan Chris McCandless utekl téměř před 30 lety z civilizace na Aljašku, kde se usadil v opuštěném autobusu. Přestože tím unikl uspěchanému životu, po čtyřech měsících zemřel. Onen opuštěný autobus se stal poutním místem obdobně smýšlejících lidí, kteří ale na cestě k němu často riskují své životy, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O McCandlessovi vznikla kniha Útěk do divočiny a na jejím základě pak stejnojmenný film. Obě díla inspirovala řadu lidí, aby dali vale svému ordinérnímu životu v kanceláři a vypravili se za dobrodružstvím. A spousta z nich touží vidět místo, kde McCandless prožil poslední měsíce života. Úřady města Fairbanks je od toho ovšem zrazují kvůli vysokému riziku.

Autobus se totiž nachází hluboko v divočině, na severním konci národního parku Denali. Nejbližší město je skoro 50 kilometrů daleko a při cestě je třeba překročit divokou řeku Teklani. Dva turisté už při tom pokusu zemřeli, naposledy čtyřiadvacetiletá Veramika Maikamavová, kterou loni v červenci stáhl spodní proud.

V minulém týdnu pak bylo zachráněno pět turistů, kteří rovněž pátrali po autobusu, jenže sešli z cesty a ztratili se. Jeden z nich utrpěl omrzliny.

Od roku 2009 do roku 2017 se ve spojitosti s pověstným autobusem událo na 15 pátracích a záchranných operací. „Jde o myšlenku, že utečete před společností, nejste spoutáni tím, co po vás každý chce, ztratíte se v divočině a propojíte se opět sami se sebou,“ řekla BBC Martina Třešková, jež místo navštívila.

„Můj táta se mě zeptal, jestli jsem opravdu spala na místě, kde někdo zemřel. A je to vlastně tak, i když jsem to nevnímala. Cítila jsem se s ním propojená,“ uvedla na McCandlessovu adresu.

Možným řešením je přesun

Většina místních obyvatel ale situaci tak poeticky nevidí a byla by ráda, kdyby autobus zmizel. „Sám jsem ho během let několikrát využil, protože když se dostanete do potíží, máte k dispozici alespoň úkryt,“ myslí si Jon Nierenberg. „Mám však za to, že by měl být přemístěn někam, kde ho mohou lidé bezpečně najít,“ dodává.

Starosta okresu Denali Clay Walker se ovšem obává, že přemístění autobusu by nevyřešilo zhola nic. „Možná tu bude vždy určitá skupina lidí, kterou to místo přitahuje, a která chce otestovat sama sebe při souboji s aljašskými živly,“ tvrdí s tím, že by osobně vztyčil na místě ceduli s tipy, jak bezpečně překročit řeku.

Nejen Řím. Jedno z největších koloseí světa je také v Africe

Cestování

„Myslím, že se obecně předpokládá, že každý, kdo se do divočiny vydá, je následovník McCandlesse. Ale tak to není,“ vysvětluje Paxson Woebler, který založil o trekkingu na Aljašce vlastní webové stránky. „Je podle mě otázkou času, než někdo vezme situaci do vlastních rukou a autobus zničí. Tohle je koneckonců Aljaška,“ dodává.

V městečku Healy už nainstalovali i repliku autobusu, aby se turisté nemuseli vydávat na vlastní pěst do divočiny. Pro některé to není autentický zážitek, jiným však stačí. „Byla jsem na Aljašce sedmkrát a mám vůči této zemi i jejím lidem velký respekt. Uvědomila jsem si, že nechci chodit někam, kde není bezpečno. Dokud jste na Aljašce nebyli, nevíte, jaká je, a jaká může být divočina, kde jsou všechny síly přírody proti vám,“ uzavřela turistka Antonette Spaanová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám