Hlavní obsah

Kravařský zámek otevře v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na konci června se po další fázi rozsáhlých oprav otevře zámek v Kravařích na Opavsku. Tentokrát probíhají stavební práce zejména v západním křídle přízemí zámku, tedy v prostorách bývalé restaurace. Do opravených prostor bude mimo jiné obnoven vstup ze zámecké kaple, který byl zazděn před několika desítkami let. V místech, kde dříve byla restaurace, vzniknou nové výstavní prostory.

Foto: Profimedia.cz

Zámek se brzy otevře pro veřejnost.

Článek

V přízemí zámku se už několik měsíců provádí rekonstrukce ústředního topení a celého topného systému, které je provázeno i výměnou stoupaček.

„Zároveň zde probíhá sanace zdiva a omítání všech místností, opravují se i podlahy. Nutná byla také rekonstrukce elektroinstalace,“ uvedla vedoucí oddělení kultury kravařské radnice Silvie Hříbková, která má rekonstrukci zámku na starost.

Náklady na tuto část oprav jsou vyčísleny na pět milionů korun a hradí je město ze svého rozpočtu. „Díky této kompletní obnově hlavně v přízemí zámku vzniknou v tomto křídle úžasné výstavní prostory, které chceme slavnostně otevřít 23. června zahájením jedinečné multimediální výstavy s názvem Rudolf II. ožívá,“ dodala Hříbková.

Zateplení půdy

Kromě prostor v západním křídle se díky dotaci kraje vyměnila i část oken zámku a dochází také k zateplení půdy a rekonstrukci kotelny. Náklady na výměnu oken a snížení energetické náročnosti přesahují dalších osm milionů korun.

Kvůli náročnosti stavebních prací a s tím spojeného stěhování stálé zámecké expozice se památka zatím pro veřejnost neotevřela. Uskutečnit se tak nemohly ani tradiční velikonoční trhy v prostorách zámku.

Do Nelahozevsi nejen za Dvořákem. Za návštěvu stojí i nádherný renesanční zámek

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Kravaře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám