Hlavní obsah

Odrazující kampaň zabrala, do Amsterdamu jezdí mnohem méně Britů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam dlouho patřil mezi vyhledávané destinace Britů. Skupinky obyvatel Spojeného království jezdily do nizozemského hlavního města za divokými večírky a rozlučkami se svobodou. Počty návštěvníků však letos klesly o 22 procent, a to patrně vlivem odrazující kampaně, kterou v Amsterdamu před časem spustili a jež byla namířena právě proti „večírkové“ turistice.

Foto: Profimedia.cz

Do Amsterdamu míří méně turistů.

Článek

Proč právě Amsterdam? Nizozemsko proslulo benevolentním přístupem k marihuaně, hlavní město pak třeba čtvrtí červených luceren s prostitutkami. Obojí dlouhodobě přitahovalo určitý typ turistů, který se ale úřadům nezamlouval. Spustily proto online kampaň, aby návštěvníky lačnící po hédonistických zážitcích odradily, informuje Independent.

Internetová kampaň na britské občany vyskočí, pokud do vyhledávače zadají slovní spojení jako „rozlučka se svobodou v Amsterdamu“, „levné hotely v Amsterdamu“ anebo „putování po hospodách v Amsterdamu“. Kampaň ale zachází ještě dál a ukazuje snímky mladých mužů v poutech jakožto důsledek divoké pijatyky či užívání drog.

Limity na letišti

„Nizozemská vláda zaujala jedinečný postoj k davům turistů, což může v době, kdy mnohá města bojují o zahraniční návštěvníky, působit protichůdně,“ okomentovala Beverley Bodenová z katedry pro letectví, cestovní ruch, finance a marketing na univerzitě Teesside.

Doplnila, že Amsterdam samozřejmě zůstává otevřený všem, městu se však daří měnit demografii turistů. V podstatě to znamená, že do nizozemské metropole budou mířit spíše ukáznění návštěvníci.

Nová data nicméně ukazují, že počty příjezdů do Nizozemska obecně klesly, a to nejen ze strany občanů Velké Británie. Za to může i nastavení limitu letů na letišti Schiphol, jednom z nejrušnějších v Evropě.

Pro Amsterdam ale menší množství turistů jistě neznamená výraznou ztrátu. Nizozemské hlavní město patří totiž k těm nejpostiženějším, co se týče takzvaného overturismu, tedy masového cestovního ruchu. Na nevychované návštěvníky si dlouhodobě stěžují i obyvatelé. Kvůli jejich většímu klidu přicházejí úřady s mnoha opatřeními namířenými proti turistům. Jedním z nich je i zmiňovaná kampaň.

Amsterdam zvedne turistickou daň. Bude nejvyšší v Evropě

Cestování

Nejlepší restaurace roku je podle hodnocení strávníků v Amsterdamu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám