Hlavní obsah

Každý den v pohybu. Pětičlenná rodina si v malém letadle plní svůj cestovatelský sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazílie, Bolívie, Panama, Kostarika či USA. To je jen několik málo zemí, které zatím procestovala pětičlenná rodina Portersových z Kanady. K přesunům využívá malé jednomotorové letadlo a prakticky každý den je v pohybu. U kniplu se střídá hlava rodiny Ian Porters, ale i jeho dcery Samantha a Sydney, jež jsou rovněž kvalifikovanými pilotkami.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo Gippsaero GA8 AirVan (ilustrační foto)

Článek

Na výpravu se Portersovi vydali loni v červnu z Vancouveru. Od té doby jsou nepřetržitě na cestách, píše CNN. Rodina si za cíl klade především pomalé a intenzivní prozkoumávání, zatím se jí podařilo navštívit dvacítku zemí, vyjma výše jmenovaných i Argentinu, Paraguay či Honduras.

Procestovat svět v jednomotorovém letadle je podle Iana Porterse snem, na který pomýšlí řada pilotů. Jeho realizací se začal táta tří dětí zabývat před několika lety, kdy se naskytla vhodná příležitost. Jeho dcera Samantha si plánovala vzít rok volna na univerzitě, mladší Sydney zrovna dokončila střední školu. Nejmladší Christopher zažil kvůli pandemii distanční výuku, Ian a jeho manželka Michelle si proto byli jistí, že rodina život v pohybu zvládne.

Žena chce projet svět na motorce. Společnost jí dělá německý ovčák

Cestování

„Najít letadlo, které pojme pět lidí, nutnou výbavu a také rozumné množství bagáže nebylo úplně jednoduché,“ konstatuje Porters. Štěstí však bylo rodině nakloněno, když se nedaleko od Vancouveru dostal do prodeje stroj australské výroby Gippsaero GA8 AirVan. „Myslím, že to bylo znamení,“ dodal Porters.

Nový dopravní prostředek rodině ihned padl do oka a vyhovuje jí i tím, že v letové hladině cestuje rychlostí 220 kilometrů za hodinu. Není to příliš, ale podle Porterse se to zcela potkává s filozofií, kterou ohledně cestování vyznává. „Moji přátelé si myslí, že jsme kvůli tomu trochu blázni, ale stojí to za každou chvíli,“ konstatuje nejstarší z dětí 21letá Samantha, která získala pilotní licenci v roce 2021.

„Samozřejmě tu panuje drobné rodinné hašteření, ale k tomu by docházelo i doma,“ dodala Samantha s tím, že v letadle tráví Portersovi tak hodinu denně a během půl roku už vystřídali na 160 letišť. „Nic jsme přehnaně neplánovali, protože možností je nespočet,“ doplnil Ian Porters.

Přesnou trasu neznají

Samotné létání je ale podle hlavy rodiny jen špičkou ledovce. „Spousta práce se týká také kontroly počasí, navigace, komunikace, a to obzvlášť v zemích, kde nemluvíme jejich jazykem.“

Být neustále v pohybu má podle rodiny i svá negativa. Ta se týkají třeba letištní logistiky, udržování se v dobré fyzické a psychické kondici a podobně. „Je to velký zátěžový test, během nějž se snažíme najít pohodlí v nepohodlí,“ připouští Samantha. „Za posledních sedm měsíců jsem prožila více věcí než za celý život.“

Portersovi jsou aktuálně v Belize a dále chtějí zamířit do Guatemaly a Mexika. V plánu mají ale i Evropu, do které se chtějí dostat přes východní Kanadu, Grónsko a Island. Ze starého kontinentu pak pravděpodobně zamíří přes Egypt na Blízký východ, do Indie a Japonska, ale přesnou trasu ještě neznají. Jak výlet uzavřou, nevědí.

„Logické by bylo letět přes Rusko na Aljašku, ale aktuálně je pro nás ruský vzdušný prostor uzavřený. Zůstává nad tím tedy otazník a řešení nemáme,“ připouští rodina. Do Kanady by se ale Portersovi rádi vrátili koncem srpna.

Boeing se rozloučil s královnou nebes. Firma doručila svůj poslední vyrobený Jumbo Jet

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám