Hlavní obsah

Boeing se rozloučil s královnou nebes. Firma doručila svůj poslední vyrobený Jumbo Jet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec ledna 2023 značí také konec jedné éry v letectví. Společnost Boeing totiž v úterý doručila vůbec poslední vyrobený stroj typu 747, všeobecně známý jako Jumbo Jet. Zahraniční servery připomínají, že takzvaná královna nebes navždy změnila mezikontinentální dopravu a objevila se i v bondovce.

Americký dopravce Atlas Air převzal poslední vyrobený Boeing 747Video: Reuters

 
Článek

Poslední vyrobený Boeing 747 putoval v úterý do flotily nákladního dopravce Atlas Air, nebude se tedy využívat k přepravě osob. Šéf společnost John Dietrich při ceremonii, která se odehrála v Everettu ve státu Washington, poděkoval zaměstnancům Boeingu. „Dopad vaší práce překračuje výrobní linky. Pohání dětské sny i kariérní ambice a současně také světovou ekonomiku a obchodní řetězce,“ řekl Dietrich.

Předávacího ceremoniálu se zúčastnily i výrazné osoby letectví, mimo jiné šéf aerolinek Lufthansa Carsten Spohr, podle něž je Boeing 747 pro mnoho lidí symbolem. „Je to symbol světa, který se díky 747 výrazně zmenšil,“ uvedl ředitel německého vlajkového dopravce.

Podle CNN způsobil Jumbo Jet význačnou revoluci na poli mezinárodní přepravy, zejména té dálkové mezi světadíly. Poslední osobní Boeing 747 vstoupil do služby před pěti lety, většina aerolinek se ovšem v posledních letech přiklání spíše k menším letadlům, která jsou ekonomicky i provozně výhodnější.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 747 (dole) a Airbus A380 (nahoře) v barvách aerolinek Lufthansa

Pro nadšence do letectví bylo úterní předání posledního vyrobeného Jumbo Jetu významnou událostí. Řada z nich bedlivě sledovala i celý průběh konstrukce od doby, kdy společnost v roce 2020 oznámila, že přestane typ 747 vyrábět.

Ikona na obloze

Boeing 747 se stal v průběhu let ikonickým z mnoha důvodů. Mimo jiné i pro svůj typický hrb a druhé podlaží, které sloužilo jako salonek pro první třídu. Do služby vstoupil poprvé v roce 1970 a skoro 40 let byl z hlediska kapacity největším letadlem světa. V době, kdy byl hojně využíván, dokázal přepravovat tisíce lidí do jejich destinací. Modifikovaný Boeing 747 se objevil také v bondovce Casino Royal.

Éra těchto obrů nebes se však i vlivem pandemie nachýlila ke konci. Před několika lety sjel z výrobní linky i poslední Airbus A380, největší letoun pro osobní dopravu na světě. Ačkoli teď zažívá jakousi renesanci a některé aerolinky ho vracejí do provozu, obecně společnosti od podobně velkých letadel spíše upouštějí. Důvodem je jejich velmi nákladný provoz a údržba.

Navzdory velké předávací ceremonii má firma Boeing dodat ještě dva již vyrobené Jumbo Jety. Ty podle CNN poputují do flotily amerického prezidenta. Stroje byly původně určeny pro ruskou aerolinkou Transaero, jež však v roce 2015 zkrachovala. Aktuálně proto podstupují modifikace, které je mají připravit na prezidentskou službu.

Největší dopravní letadlo světa zažívá renesanci, aerolinky ho vrací do provozu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám