Hlavní obsah

Katarské město budoucnosti dostane nové vizuální lákadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Lusail by se dalo nazvat katarskou obdobou Dubaje. Výstavba „metropole budoucnosti“ začala teprve v roce 2006, už nyní tu však stojí několik význačných staveb, ať už mrakodrap Katara Towers, nebo fotbalový stadion, na němž se v roce 2022 odehrál světový šampionát. Nyní dostane město další vizuální lákadlo. Bude jím velké designové muzeum s prvky muslimské architektury.

Foto: Profimedia.cz

Katarskému Lusailu se přezdívá město budoucnosti.

Článek

Výstavba nové instituce, která má čítat celkem pět podlaží, by měla započít ještě letos, hotovo bude podle odhadů v roce 2029. Architekt Jacques Herzog uvedl, že kruhová 30metrová budova bude z velké části inspirovaná muslimskou architekturou a kulturou.

„Stavba bude zakřivená, abyste neviděli, kde přesně začíná a končí. Tento detail je pro nás důležitý, protože nechává prostor pro představy,“ uvedl švýcarský architekt a spoluzakladatel studia Herzog & de Meuron, který stojí mimo jiné i za podobou slavné londýnské galerie Tate Modern.

Herzog doufá, že muzeum zapadne do panoramatu Lusailu, ale bude dobře koexistovat i s okolním prostředím – s pískem, skalami a mořem. Instituce totiž vznikne na ostrově Al Maha, na její stavbu se využijí zejména lokální materiály, což má jen podtrhnout propojení s místem a krajinou.

„Chceme postavit něco, na co nemusíte všechno dovážet a co může být přínosné i na ekologické úrovni,“ zkonstatoval architekt. Muzeum má nabídnout množství zelených prostor s místními stromy a rostlinami, bude také efektivně využívat vodu či solární energii.

Pro další generace

Instituce bude mít prostory pro stálou expozici i galerijní část zaměřenou na orientalismus, umělecký směr populární zejména v 19. století. Muzeum bude ale sloužit i různým konferencím, debatám a diskuzím, a to včetně těch politických. Server CNN, jenž o výstavbě instituce píše, uvádí, že Katar zaujal roli mediátora pro rusko-ukrajinský konflikt, ale také ve válce mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

„Mým zájmem je vytvořit něco, co přetrvá generace,“ vysvětlil Herzog. „Je důležité, aby města měla takováto muzea, která přitahují nové generace a v nichž je umění prostředkem pro spatření nové perspektivy. Lidé tu mohou debatovat o umění, ale také o světovém dění. V tom je asi hlavní odlišnost od jiných muzeí, na kterých jsme pracovali,“ uzavřel architekt.

Chůze je pasé. V dubajském nákupním centru mají mezi značkami zvučných jmen jezdit elektromobily

Cestování

Nejoblíbenější destinací cestovatelů zůstává Dubaj. Praha je na 17. místě v Evropě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám