Hlavní obsah

Kastelán se rozhodl po 17 letech odejít z milovaného hradu, koupil si vlastní zámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáct let svého života věnoval Miloš Dempír zvelebování hradu Svojanov na Svitavsku. Na hrad, který vlastní město Polička, přišel jako sedmadvacetiletý. Provedl středověkou památku ze 13. století celkovou rekonstrukcí, podařilo se mu přilákat zájemce na nové návštěvnické okruhy. Nyní odchází na Chomutovsko, aby podobně probudil k životu další památku, zámek Poláky, který koupil před čtyřmi lety.

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Miloš Dempír se loučí s hradem Svojanov na Svitavsku.

Článek

Aby si mohl zámek pořídit, musel prodat byt v Brně. „Netoužil jsem po životě ve městě. Žil jsem na hradě, a tak jsem se rozhodl ten majetek proměnit v možnost záchrany nějaké opuštěné památky,“ vysvětlil Miloš Dempír. Hledal několik let. Neměl neomezené finanční možnosti, současně není zámeckých staveb k prodeji nepřeberně. Ať počátkem roku 2020 se na něj usmálo štěstí. Objevil zámeček Poláky na břehu nechranické přehrady na Chomutovsku.

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Na zámku Poláky si Miloš Dempír zařídil pracovnu v dobovém stylu.

„Byl na hranici své existence. Opuštěný, propadané stropy, do objektu masivně zatékalo,“ zavzpomínal Dempír a přiznal, že uplynulé čtyři roky byly náročné. Stále jako správce pečoval o hrad Svojanov, který vlastní město Polička, a současně každou volnou chvíli jezdíval do tři sta kilometrů vzdálených Poláků.

„Zámecká střecha byla poničená, chyběly tam spoje zásadních trámů. Celá kopule se asi o dvanáct centimetrů propadla,“ prozradil a pochlubil se, že od té doby už byla nejkritičtější místa zachráněna. Byla také opravena vila správce velkostatku, zajištěny krovy, střechy, postupně se doplňují okenní výplně a už se zařizuje prvních šest místností, které se stanou součástí prohlídky.

Zvýšil návštěvnost

Když přišel Miloš Dempír na Svojanov, nebyl hrad v havarijním stavu, ale také ho čekala zásadní rekonstrukce. Všechny konstrukce a budovy byly dožilé, bylo třeba vymyslet nové využití řady prostor.

„Z původních 27 tisíc návštěvníků ročně se nám podařilo jejich počet navýšit na víc než šedesát. Před covidem to bylo dokonce 80 tisíc,“ pochlubil se Dempír a přiznal, že se mu toto místo opouští těžko.

„Přeci jen jsem tu prožil skoro dvacet let. Je to nádherný hrad. Takový opravdový. Má hradby, věž, část zachovaných budov, částečně zřícenina. Navíc je tu zahrada, to nebývá obvyklé. Je obklopen lesy, tyčí se na vysokém kopci. Prostě pohádkový hrad,“ vyjmenoval Dempír. Poláky mají podle něho úplně jiný charakter i atmosféru.

„Takový venkovský zámeček. Představuji si, že sem budou lidé jezdit za odpočinkem, posedět v kavárně, prohlídnout si zámek. Máme tam přehradu,“ pokračoval kastelán a připomenul, že původně tu stávala gotická tvrz, později přestavěná na renesanční zámeček. Stávající barokní objekt pochází z let 1762–1811.

Studna si ponechala tajemství

„Už tuto sobotu otvíráme návštěvníkům. Bude se konat den otevřených dveří. A poté od 15. června zahajujeme stálý provoz. Do konce října bude otevřeno o víkendech, o prázdninách denně mimo pondělí,“ doplnil Dempír.

„Mým posledním snem na Svojanově byla obnova gotické zahrady. Rekonstrukce už běží. Jediné, co jsem nestihl, je vyčištění a průzkum hradní studny. Je to velmi nákladná záležitost, tak byly jiné priority. Studna byla přes sto padesát let zaklopená, nevědělo se o ní. Může skrývat zajímavé nálezy, ale zatím zůstává jako pravé hradní tajemství,“ dodal.

Poláky

  • Barokní zámek sloužil do roku 1988 státnímu statku, poté byl až do roku 2020 opuštěn a chátral. Nyní prochází dlouhodobou rekonstrukcí a bývá zpřístupňován několikrát do roka v rámci kulturních akcí.
  • Od 15. června 2024 bude zámek trvale zpřístupněn veřejnosti v rámci pravidelné otevírací doby.
  • V sobotu 27. dubna zde proběhne Jarní slavnost. Chybět nebude seznámení s jarními zvyky a obyčeji, šermířská vystoupení ani mimořádné prohlídky interiérů zámku.
  • Vstupné 160 korun, dětské 110 korun.
  • www.zamek-polaky.cz

Svojanov

  • Bývalý královský hrad, o němž se dochovala první písemná zmínka v roce 1287. Poté, co se dostal z rukou královských, byl v držení řady šlechtických rodů. Od roku 1910 jej vlastnilo město Polička, kterému byl opět vrácen po zestátnění v roce 1993.
  • Vstupné 180 korun, dětské 120 korun.
  • www.svojanov.cz

Nejvýznamnější barokní památka severních Čech láká na tajemné katakomby i hrob světice

Tipy na výlety

Zbořený Kostelec okouzlil i Máchu. Od ruiny jsou krásné výhledy na Sázavu

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám