Hlavní obsah

Nejvýznamnější barokní památka severních Čech láká na tajemné katakomby i hrob světice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonné v Podještědí

Ostatky svaté Zdislavy, nová audiovizuální expozice či odkryté původní architektonické prvky, o kterých dosud odborníci neměli tušení. To vše si mohou poutníci prohlédnout při návštěvě nejvýznamnější barokní památky na severu Čech. Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném v Podještědí se po rekonstrukci otevřela lidem a prohlédnout si ji jela i kamera Novinek.

Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Podještědí se po obnově otevřela.Video: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Od věžičky nad kupolí až po podzemí se v uplynulých dvou letech proměňovala nejvýznamnější barokní památka v severních Čechách. Chrám v Jablonném v Podještědí na Liberecku prošel rozsáhlou rekonstrukcí za více než 62 milionů korun. Na letošní poutní sezonu je tak připravený.

„Bazilika je úchvatná zejména svou nádhernou barokní podobou, jedná se o stavbu naprosto jedinečnou v celém regionu. Je vystavěná ve stylu dynamického baroka, které je hodně rozvláčné,“ přibližuje stavbu historik Jan Rucz.

Přilehlý klášter dominikánů tu byl založený už ve 13. století a na začátku 18. věku k němu přibyla samotná bazilika, která se dnes suverénně tyčí nad městem. „Jejím autorem byl slavný vídeňský architekt Johann Lucas von Hildebrandt, který se proslavil třeba stavbou vídeňského Belvederu,“ dodává historik. Však ani ve jmenované Vídni či Praze by se za tuto stavbu nemusel rakouský architekt stydět.

Třebíč slaví dvacet let v UNESCO. Na seznamu bazilika, židovská čtvrť i hřbitov

Cestování

„Byla postavena jakožto pomník rodu Berků z Dubé, je zde pohřbený František Berka z Dubé, který byl prvním stálým diplomatem v dějinách Habsburské monarchie. A je to především hrobka svaté Zdislavy, která je tady pohřbená už od roku 1252,“ vysvětluje Rucz.

Foto: Novinky

Barokní bazilika s klášterem je ve městě nepřehlédnutelná.

„Zdislava byla světice, která zde žila asi deset let v polovině 13. století a za tu krátkou dobu, krom toho, že byla matkou čtyř dětí, pomáhala všem chudým a nemocným na tomto panství,“ přibližuje svatou ženu, jež uzdravovala nemocné, Pavel Maria Mayer, představený dominikánského kláštera v Jablonném a děkan místní farnosti.

Kostel ovládají z mobilu

Seznam toho, co se v bohatě zdobené bazilice v průběhu rekonstrukce změnilo a obnovilo, je dlouhý. Kromě toho, že restaurátoři odkryli dávné mramorování na svislých pilastrech (plochých sloupech) a objevili zlacení v presbytáři, nastal největší a nejzajímavější pokrok v technologiích, které teď chrám obsluhují.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Obraz svaté Zdislavy, která pečovala o chudé.

Věřící, poutníky a další turisty by nemělo zaskočit, pokud uvnitř hlavní lodě uvidí dominikánského řeholníka nebo řádovou sestru s mobilním telefonem v ruce. „Bazilika dostala novou elektřinu, osvětlení, ozvučení i zabezpečení a můžeme to ovládat na dálku,“ těší se z novinky Mayer.

Zatímco vypráví, sestra dominikánka Roberta Markéta Ševčíková, stojící opodál, s neskrývanou radostí mačká obrazovku mobilu a předvádí, jak se celá bazilika v novém osvětlení rozzáří a jak je snadné osvětlení zase vypnout či změnit.

Přesunuté ostatky

Věřící i turisté, kteří se sem vracejí, poznají, že značných změn se dočkalo i tajemné a rozlehlé podzemí pod chrámem.

„Vstup do podzemí je opravený a katakomby mají novou cihlovou podlahu. Pietním a liturgickým způsobem jsme také změnili uspořádání v katakombách a přenesli jsme ostatky hraběte Berky z Dubé, který stavbu chrámu financoval, na nové místo ještě blíže ke kryptě svaté Zdislavy. To ostatně bylo jeho přáním, být pohřbený co nejblíže k jejímu hrobu,“ popisuje děkan farnosti.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zrestaurované varhany

V podzemí rozehrává hru světel a stínů nová audiovizuální expozice a zahlédnout tam je možné i hrob bezejmenného chlapce, kterého místní nazývají dráteníčkem. Malého sirotka zde nedopatřením zamkli v 18. či 19. století, a než katakomby znovu otevřeli, zemřel hladem a žízní.

Z venkovního průčelí chrámu zmizelo také pět barokních soch dominikánských patronů, které už byly ve špatném stavu, a našlo se pro ně vhodnější místo uvnitř baziliky. Na balustrádě by je měly nahradit jejich kopie, ale zatím byla vyzdvižena pouze první z nich, a sice kopie sochy sv. Jana Křtitele.

Restaurovaly se také lavice v hlavní lodi i presbytáři, téměř celé vybavení sakristie, všechny fresky v chrámu či varhany. Farnost se podle Mayera připravuje ještě na druhou etapu oprav, jež by měla zahrnovat renovaci čtyř vnitřních oltářů.

Praktické informace

  • Chrám je otevřený od čtvrtka do soboty v časech 9-12 h a 13-16 h.
  • Skupinové prohlídky jsou možné po předchozí domluvě.
  • Od května do září prohlídky probíhají od úterý do pátku v 10 a 14 hodin, v sobotu a neděli ve 14 hodin.
  • Vstupné (klášter, bazilika, krypta) vyjde na 200 korun, snížené na 100 korun a rodinné na 500 korun.

Chystá se pouť

Do takzvané baziliky minor, což je čestný titul, který významným kostelům propůjčuje přímo papež – v případě Jablonného šlo o Jana Pavla II. –, se první věřící po dvouletém uzavření vrátili už na adventní bohoslužby v závěru loňského roku.

Až teď ale očekává chrám ten největší nápor. Poutníci sem míří nejen z Česka, ale také z Polska či Německa. „Bazilika se bude slavnostně otevírat 1. května, jste srdečně zváni, a 25. května bude slavnostní pouť ke svaté Zdislavě,“ vyjmenovává Miroslava Janičatová, ředitelka spolku Svatá Ludmila, která propaguje tuzemská poutní místa.

Návštěvníci najdou před kostelem výstavu nazvanou Putování za našimi světci, která je třeba inspiruje k cestě na další místa spojená s českými patrony.

Anketa

Nalákal vás článek k návštěvě baziliky?
Ano, určitě tam vyrazím
60,4 %
Ano, ale mám to daleko
31,1 %
Ne, baziliku nenavštívím
5 %
Ještě nevím
3,5 %
Celkem hlasovalo 944 čtenářů.

Barokní zámek v Týnci u Klatov vypiplali jako dítě. Teď ho otevírají pro veřejnost

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám