Hlavní obsah

Kam na nejlepší silvestrovské oslavy? Známý průvodce má jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sice ještě nezačal advent, ale Vánoce a silvestr patří, co se cestovatelského kalendáře týče, k nejvytíženějším termínům roku. Rezervovat si zázemí v některé z nejbujařeji slavících metropolí je tak už teď nejvyšší čas. Která města jsou podle průvodce Lonely Planet ta vůbec nejlepší k oslavě přehoupnutí se do dalšího roku?

Foto: Profimedia.cz

Kam za nejlepší silvestrovskou zábavou i ohňostroji? Lonely Planet doporučuje Berlín.

Článek

Seznam měst, kde si oslavy užijete nejvíce, zveřejnil Daily Mail. A na podle průvodce vůbec nejlepší místo to vskutku nemáme daleko. Na nejvyšší příčce seznamu totiž skončil Berlín. Hlavní město evropských večírků plné technoklubů dunících do brzkých ranních hodin je prý jasnou volbou pro tu nejdivočejší oslavu silvestra.

Největší zastřešenou silvestrovskou párty ve městě letos pořádá komplex Kulturbrauerei a slibuje 30 dýdžejů na třinácti tanečních parketech. Necháte se zlákat Berlínem?

Silvestr v prosluněném Portugalsku

Stříbrná příčka v žebříčku nejlepších míst pro oslavy patří Lisabonu. Skutečnost, že portugalská metropole je hodně kopcovitá, je totiž značnou výhodou, co se týče pozorovacích míst pro opulentní ohňostroje.

Lisabon s plným žaludkem a úsměvem na rtech

Cestování

Podniky, kde si zatančit, tam bez problémů najdete též, ale kdo touží spíš po dobrém jídlu, pití a půvabných kulisách, Portugalsko je pro něj jasná volba.

Foto: Profimedia.cz

Slavíte-li v Portugalsku, nezapomeňte na novoroční rozinky.

Přiťukněte si o půlnoci na živém náměstí Praça do Comércio nebo u Belémské věže ze 16. století, kde se ohňostroj bude zrcadlit na vodní hladině.

Za párty oslavami vyrazte do čtvrti Bairro Alto. Rozhodovacím faktorem může být skutečnost, že lisabonské prosincové teploty se pohybují kolem 15 stupňů Celsia a vzhledem k letošnímu hodně teplému podzimu by s trochou štěstí mohly vyšplhat i výš.

Chcete-li slavit opravdu v portugalském stylu, snězte o půlnoci dvanáct rozinek, pěkně jednu po druhé, a zapijte je místním šumivým vínem.

Do nového roku ve stylu francouzského šarmu

Bronzová pozice patří Paříži, která má být tou pravou metropolí pro páry toužící po romantice. Nejlepší výhledy na silvestrovský ohňostroj mají být z katedrály Sacre Coeur, není to však to pravé místo pro odpůrce davů, které se tam začínají šikovat už hodiny před půlnocí.

Foto: Profimedia.cz

Půvabné kulisy, ale bez tlačení to v Paříži nepůjde.

Paříž též nabízí více než zajímavé gastronomické možnosti, ale rezervace by bylo nutné udělat promptně. Město totiž okolo Vánoc doslova praská ve švech.

Severské oslavy

Čtvrté místo obsadil Dublin. Málokdo totiž podle Lonely Planet umí slavit s větší vytrvalostí a stylem než Irové. Ve městě se koná též tradiční Novoroční festival. Na třech působivých scénách se bude hrát a zpívat čtyři dny už od 29. prosince.

Na guinness si zajděte do známého Temple Baru či do John Kavanagh' Pub, kde má být nejlepší ve městě.

Pátý je díky tradičním kulturním možnostem Edinburgh. Skotské oslavy Hogmanay, posledního dne roku, se tam nesou ve znamení tradičních tanců, ohňostrojů a písní. Není prý lepšího místa, kde si na silvestra poslechnout ikonickou Auld Lang Syne.

Jako každoročně nebude chybět průvod s pochodněmi městským centrem, koncert v zahradách ani při svíčkách v katedrále St Giles'. Tančit se bude i na hradě a nebude chybět tradiční Loony Dook, koupání v mrazivé řece v kostýmech na zahnání novoroční kocoviny.

Kam dál za ohňostroji?

Na šestém místě bodoval švédský Stockholm, a to zejména kvůli velkolepému ohňostroji, sedmý skončil španělský Madrid díky nekonečně dlouhé otevírací době klubů a poslední zmíněnou metropolí byl Londýn, který má mít, co se oslav týče, pro každého něco.

Nejlepší města pro silvestrovské oslavy
1. Berlín
2. Lisabon
3. Paříž
4. Dublin
5. Edinburgh
6. Stockholm
7. Madrid
8. Londýn

Půjdem spolu do Beléma? Lisabonská čtvrť útočí na všechny smysly

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám