Hlavní obsah

Káhirské oko? Egypt chce lákat turisty na obří vyhlídkové kolo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V egyptském hlavním městě začala výstavba nové turistické atrakce. Bude jí obří vyhlídkové kolo nazvané po vzoru toho londýnského, Cairo Eye. Po dokončení bude podle agentury Reuters se svými 120 metry nejvyšší v Africe a páté nejvyšší na světě. Projekt má ovšem řadu kritiků, zejména kvůli odhadované částce 500 milionů egyptských liber (680 milionů korun) za výstavbu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Káhira na břehu Nilu postaví obří ruské kolo podobné tomu londýnskémuVideo: Reuters

 
Článek

Vyhlídkové kolo má v srdci Káhiry stát do roku 2022. Přilákat by mělo podle odhadů na 2,5 milionu turistů ročně a úřady doufají, že se stane novou dominantou egyptského hlavního města. „Doufáme, že bude ikonou,“ uvedl Ahmed Metwally, šéf společnosti Hawai for Tourism and Investment, která za výstavbou atrakce stojí.

Z vrcholu kola mají návštěvníci za dobré viditelnosti dohlédnout až 50 kilometrů daleko. K vidění budou káhirské pamětihodnosti, přilehlé pyramidy v Gíze či klikatící se Nil.

V Egyptě otevírají první restauraci s výhledem na pyramidy

Cestování

„Jde o velký národní projekt, který je podporovaný státem a jeho cílem je podpořit rozvoj turistického ruchu,“ nechal se při čtvrtečním položení základního kamene slyšet káhirský guvernér Chálid Abdel-Al. Doplnil, že k atrakci bude možné dostat se veřejnou dopravou, na místě vyroste i velké parkoviště.

Nesmyslně využité peníze, tvrdí odpůrci

Nákladný projekt má ovšem své kritiky. Podle serveru Middle East Eye ho mnozí považují za předražený. Finance by se podle nich v době, kdy jsou v Egyptě kvůli koronaviru přetížené nemocnice, daly využít mnohem lépe. Třeba právě ve zdravotnictví či školství.

Jiní zase uvádějí, že vyhlídkové kolo svým vzezřením nezapadne do historického charakteru čtvrti Zamalek, kde má stát. Kvůli atrakci může městská část čelit přetížení a ubude zelených ploch pro místní obyvatele.

Faraonovu hrobku obestírají záhady. Její objevitelé měli zemřít na kletbu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám