Hlavní obsah

V Egyptě otevírají první restauraci s výhledem na pyramidy

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptské pyramidy v Gíze si mohou návštěvníci užít ze zcela nové perspektivy. Na náhorní plošině, kde jeden z původních sedmi divů světa stojí, se totiž otevřela vůbec první restaurace, z jejíž terasy se lze pohledem na starověké stavby pokochat. Cílem projektu je památkovou lokalitu více zatraktivnit, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U egyptských pyramid otevřeli první restauraci, turisty tam začaly vozit elektrobusyVideo: Reuters

 
Článek

Restaurace 9 Pyramids Lounge nabízí celkem 1341 metrů prostoru a leží v těsné blízkosti pyramid.

„Jedním z problémů, kterému jsme v historických lokalitách vždy čelili, bylo, že si lidé stěžovali na nedostatek služeb. Nebyly tu žádné kavárny, restaurace, nic, co bychom mohli návštěvníkům nabídnout,“ uvedl vrchní tajemník památkového úřadu Mostafa Waziri.

Fantastický objev egyptských archeologů. Další tajemství má následovat

Koktejl

Dodal, že to se nyní konečně změní, přičemž byly dodrženy veškeré regulace, které tak významné památky, jakými pyramidy bezesporu jsou, ochrání. „Mluvíme tu o panoramatu, kterému se žádné na světě nevyrovná,“ doplnil.

Nový projekt ovšem nezahrnuje pouze restauraci. Po náhorní plošině, kde pyramidy leží, bude jezdit také 30 nových ekologických elektrobusů, které jsou vybaveny obrazovkami, na nichž poběží výklad. Zastupují tak v podstatě průvodce.

Regulace čeká i prodejce suvenýrů

Chystají se také nové regulace, které se budou vztahovat na prodejce suvenýrů nebo osoby, které nabízejí projížďky na velbloudech či koních. Obchodníkům nebude umožněno, aby od návštěvníků inkasovali peníze přímo, turisté budou platit pomocí elektronické účtenky licencovaným pracovníkům.

„Chystáme nový vstup, kde bude množství pokladen, u kterých se bude dát platit také kartou,“ vysvětlil egyptský ministr pro památky Chálid Anání.

Veškeré novinky jsou součástí projektu, které mají památkovou lokalitu více zatraktivnit a zmodernizovat. Turismus se na egyptské ekonomice podílí z 15 procent.

V Egyptě staví dálnice v blízkosti pyramid. Památkáři varují před jejich poškozením

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám