Hlavní obsah

Jeskyně Býčí skála pořádá mimořádné prohlídky

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci jeskyní a dobrodružství mohou o nadcházejícím víkendu mimořádně zavítat do jeskyně Býčí skála v centru Moravského krasu na Blanensku. Konat se v ní budou dny otevřených dveří. Jeskyní budou provázet od 9 do 16 hodin speleologové, kteří v ní bádají.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jeskyně Býčí skála.

Článek

Na prohlídky je nutné si rezervovat vstup, a to na jejich internetových stránkách.

Prohlídka potrvá hodinu. V podzemí je pouze devět stupňů Celsia, proto by si turisté neměli zapomenout bundy. Speleologové také doporučují pevnou obuv. V jeskyni totiž nejsou zpevněné chodníky jako v dalších pěti veřejnosti zpřístupněných jeskyních v krasu. Dny otevřených dveří v Býčí skále se konají vždy jen o červnových víkendech.

Turisté v doprovodu speleologů procházejí krátkou částí jeskynního systému Rudické propadání – Býčí skála, který je se svými 14 kilometry druhým nejdelším v Česku.

Sloužila k obřadům

Návštěva je věnována nejen geologii a krápníkové výzdobě, ale i historii jeskyně.

Býčí skála patří k těm nejtajemnějším. Otec moravské archeologie Jindřich Wankel v ní v 19. století objevil pozůstatky 40 lidí pohřbených v podzemí v době bronzové. Podle jeho teorie byli obětováni při pohřbu velmože, aby jej doprovázeli do říše mrtvých.

Těžební gigant odpálil 46 000 let staré památné jeskyně

Svět

Nejnovější poznatky ale ukazují, že Býčí skála byla spíše než dějištěm masové rituální vraždy vyhledávaným kultovním místem, kam směřovali lidé ze střední Evropy k obřadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám