Hlavní obsah

Jelenům v japonské Naře absence turistů zlepšila zažívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeleni sika, kteří žijí v japonském městě Nara, sice kvůli chybějícím turistům za pandemie nemoci covid-19 přišli o svoji oblíbenou pochoutku, zato se jim zlepšilo zažívání. Byli totiž nuceni si začít vyhledávat přirozenou potravu, informoval na svých internetových stránkách britský The Guardian.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jeleni jsou hlavní atrakcí Nary jak pro turisty, tak i pro místní.

Článek

Před začátkem pandemie do Nary na západě Japonska, kdysi hlavního města země, přijížděly statisíce turistů, aby si prohlédly tamní svatyně a chrámy. Jednou z atrakcí jsou i jeleni sika, kterých v hlavním městském parku žije asi 1300. Lidé je krmí jejich oblíbenou pochoutkou, koláčky senbei vyráběnými z mouky a rýžových otrub. Podle všeho jich jeleni ale dostávali moc, a trpěli proto silnou žízní.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jelen sika v Naře

„Domnívám se, že pak moc pili,” řekl listu Asahi šimbun Jošitaka Ašimura, šéf nadace pro ochranu jelenů v Naře. To pak mělo negativní dopad na zdraví sudokopytníků: trpěli trávicími problémy, jako je průjem.

V současnosti, kdy jsou jeleni bez přísunu koláčků senbei ve velkém, se museli vrátit ke své přirozené potravě a jejich zdravotní potíže zmizely. Důkazem toho je podle The Guardian jejich trus, zformovaný do perfektních bobků.

Rituál klanění

Jeleni v Naře, které turisté rádi lákají k sobě, aby se s nimi mohli vyfotit, bývali považováni za posvátné. Mnozí z nich se při „žebrání” koláčků turistům jakoby klaní a lidé se naučili klanět se jim zpět. Od 50. let minulého století jsou jeleni v Naře chránění.

Foto: Novinky

Krmení jelenů v Naře speciálními koláčky je oblíbená turistická kratochvíle.

Prefekturu Nara předloni navštívilo 2,58 milionu lidí, což oproti roku 2012 znamená téměř desetinásobek. V uplynulých letech mnoho jelenů uhynulo poté, co spolkli plastové sáčky, v nichž jim turisté přinesli laskominy.

Za letošní květen však do Japonska kvůli pandemii covidu-19 přicestovalo ze zahraničí jen 1700 lidí. To sice postihlo firmy podnikající v turistickém ruchu v Naře, tamním jelenům nepřítomnost turistů prospěla. A pravidelní návštěvníci parku také tvrdí, že jelení trus má nejen lepší tvar, ale prý i méně páchne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám