Hlavní obsah

Pompeje střeží robot. Zacílí i na nelegální vykopávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav archeologického parku v Pompejích nově monitoruje čtyřnohý robot. Podle vedení parku se hodí pro mapování menších či hůře přístupných míst. Díky kameře a 3D skeneru bude moci automaticky kontrolovat stav památek a sbírat o nich data.

Foto: Profimedia.cz

Robot monitorující areál v italských Pompejích.

Článek

„Chceme testovat použití těchto robotů také v tunelech, které vykopali hledači bez povolení,“ řekl šéf archeologického parku Gabriel Zuchtriegel. Bezpečnostní podmínky v těchto tunelech jsou obvykle velmi špatné, a roboti by tak mohli pomoci s mapováním této nelegální činnosti.

Upravený robot SPOT od americké firmy Boston Dynamics se podobá psovi menších rozměrů a je schopný se hbitě pohybovat po různých druzích povrchů. Robota lze naprogramovat tak, aby jeho kontrolní a mapovací činnost byla do značné míry automatická.

Antické město Pompeje, které se nachází nedaleko Neapole, bylo zničeno při erupci sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu.

Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena lávou a bahnem také římská města Herculaneum, Stabiae a Oplontis. Dnes se na území některých těchto měst nachází rozsáhlé archeologické parky, kde stále pokračuje vědecký výzkum.

Benátské hotely rozdávají vodní pistole na obranu před loupeživými racky

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

V Pompejích zpřístupnili starověký fast food

Italské Pompeje mají zase o něco širší prohlídkové možnosti. Nově se totiž turisté mohou zastavit v takzvaném thermopoliu, jakémsi starověkém fast foodu, který...

Výběr článků

Načítám