Hlavní obsah

Jediný zádrhel v pasu - a bylo po rodinném výletu za skoro 30 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být pamětihodná silvestrovská oslava s blízkými. Místo toho přišla rodina z Británie o zhruba tisíc liber (přes 28 tisíc korun), když byl jednomu z jejích členů zakázán vstup na palubu letadla společnosti Ryanair. Důvodem byl natržený roh stránky v pasu, kvůli níž byl cestovní doklad zneplatněn a jeho držitel ho tak nemohl použít.

Foto: Profimedia.cz

Rodina měla cestovat se společností Ryanair.

Článek

Jake Burton měl s rodiči namířeno do Španělska, kde měli všichni strávit osm dní včetně Silvestra. Na první dovolenou v zámoří si však 19letý mladík bude muset ještě počkat, protože mu kvůli poškozenému pasu nebyl umožněn nástup do letadla. Rodiče sice letět mohli, ale logicky se rozhodli zůstat se synem.

„Prošli jsme všemi kontrolami, ale na samém konci nás Ryanair nevpustil na palubu. Bylo to zdrcující. Něco jiného by bylo, pokud by nás zastavili hned na začátku, ale jelikož jsme došli až k bráně a začali se dostávat do prázdninové nálady, bylo to strašné,“ uvedla mladíkova matka Rachel Burtonová. Doplnila, že zaměstnankyně u brány se rodině ani nepodívala do očí, když Jakeovi zamítla vstup na palubu.

Nevylezl od příjezdu z pokoje

Podle Burtonové je šance na vrácení peněz mizivá, její syn navíc celou věc považuje za svou vlastní chybu, ačkoli si pas nepoškodil záměrně. Od návratu domů prý nevyšel z ložnice. „Myslím, že s létáním navždy skoncoval,“ řekla serveru Independent matka.

Mluvčí aerolinek uvedl, že mladík nebyl vpuštěn na palubu zcela oprávněně. „Jeho pas byl poškozený, a tudíž neplatný,“ uvedla společnost.

Cestující by si vždy měli před cestou zkontrolovat své doklady, ať už občanský průkaz či pas. Jinak by se totiž mohli snadno dostat do stejné situace, a to buď v případě, že platnost dokladů již vypršela (řada zemí vyžaduje, aby pas platil ještě půl roku po návratu domů) nebo právě kvůli poškození. Mezi to se řadí mimo jiné nečitelnost osobních údajů, odlupování laminování nebo chybějící listy v pasu.

Piloti a posádka uvázli na několik hodin ve výtahu. Stovkám cestujících se zpozdil let

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám