Hlavní obsah

Japonskou horu Fudži trápí hordy turistů. Zavede limity i vstupní poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stezky nacpané lidmi, svahy poseté odpadky či turisté s neadekvátním vybavením. To jsou jen některé z problémů, s nimiž se potýká nejvyšší japonská hora Fudži, zapsaná na seznamu UNESCO. Úřady proto schválily, aby byl zaveden limit na počet návštěvníků, ale také vstupní poplatek ve výši dvou tisíc jenů (zhruba 300 korun).

Foto: Profimedia.cz

Do zhruba poloviny 19. století byl výstup na Fudži umožněn pouze mužům.

Článek

„Díky důrazným bezpečnostním opatřením zajistíme, že bude hora Fudži, klenot tohoto světa, zachována i pro budoucí generace,“ cituje server CNN guvernéra prefektury Jamanaši Koutara Nagasakiho. Ten doplnil, že chce turisty více vzdělávat ohledně místního specifického náboženství Fudži-ko, jež je součástí kulturních hodnot celého regionu.

Tošiaki Kasai, jenž rovněž zastupuje prefekturu Jamanaši, doplnil, že region také zavede limity na denní počet návštěvníků, a to na čtyři tisíce lidí.

Podél stezek budou nasazeni i průvodci, kteří mají dohlížet na dodržování bezpečnostních opatření a budou informovat turisty o etiketě při výstupu na vrchol. Týkat se to má například nepovoleného rozdělávání ohně, přespávání na úbočí, trnem v oku je ale i nevhodná obuv v podobě sandálů.

Dobrovolně platit nechtěli

Podle dat, která CNN poskytla prefektura Jamanaši, se na horu Fudži vypravilo v roce 2019 na pět milionů lidí.

Loni jistá dobrovolnice Tomojo Takahašiová serveru CNN řekla, že bude turisty žádat, aby dobrovolně přispěli tisíc jenů (asi 150 korun) na údržbu hory a na boj proti davovému cestovnímu ruchu. „Ne každý je ale ochotný to zaplatit, což mě mrzí. Měl by se zavést povinný vstupní poplatek, aby přišli horu Fudži obdivovat jen ti, kteří dokážou ocenit její odkaz.“ Přání se teď Takahašiové splní.

Hora Fudži, vysoká 3776 metrů, stojí na ostrově Honšú. Nachází se nedaleko Tokia, ze kterého ji lze za dobré viditelnosti spatřit. Její tvar je ikonický, a to mimo jiné i díky typické sněhové čepici, kterou si drží po většinu roku. Až do roku 1868 byl výstup na vrchol povolen pouze mužům.

Tahání za kimono i za vlasy. Turisté v Kjótu nevybíravě obtěžují gejši

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám