Hlavní obsah

Japonci mají stále nejsilnější pasy, Češi jsou osmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský pas je nadále nejsilnějším na světě. Jeho držitelé na něj mohou bezvízově vycestovat do 193 destinací. Je to výrazný rozdíl oproti afghánskému pasu, který umožňuje cesty do pouhých 26 zemí. Češi sdílejí osmou příčku společně s Norskem, Řeckem a Maltou, bez nutnosti víza mohou v dobách mimo pandemii navštívit 186 států.

Foto: Profimedia.cz

Japonci by v běžné době mohli bezvízově vycestovat do 193 destinací.

Článek

Asijské národy se stále drží na předních příčkách, co se síly pasu týče. Vyplývá to z pravidelného žebříčku Henley Passport Index, který druhé místo přiřkl Singapuru. Držitelé těchto pasů mohou do 192 destinací. Třetí pozici pak s 191 zeměmi mají Jižní Korea a Německo.

Na čtvrté příčce následují Itálie, Finsko, Španělsko a Lucembursko se 190 státy, o jeden méně mají na pátém místě Dánsko a Rakousko. Do 188 zemí mohou bez nutnosti zařizovat si předem vízum držitelé švédských, francouzských, portugalských, nizozemských či irských pasů.

V tokijské kavárně obsluhují roboti. Řídí je hendikepovaní

Cestování

Sedmá pozice se 187 destinacemi náleží Švýcarsku, Spojeným státům americkým, Velké Británii, Belgii či Novému Zélandu. O osmou příčku se dělí Norsko, Řecko, Malta a Česká republika. Držitelé těchto pasů mohou bezvízově cestovat do 186 států. O jeden méně mají Kanada s Austrálií, Maďarsko pak první desítku se 184 destinacemi uzavírá.

Neodráží současný stav

Vůbec nejslabší je afghánský pas, na který lze vycestovat jen do 26 destinací. Následují Irák, Sýrie, Pákistán, Jemen či Somálsko.

Index síly pasů nicméně neodráží aktuální reálný počet destinací, do kterých mohou obyvatelé jednotlivých zemí vycestovat. Zařizování víza sice není nutné, některé státy jsou ovšem neprodyšně uzavřeny nebo vyžadují testy, očkování či karanténu, jako je tomu v případě Velké Británie či Austrálie.

„V mnoha zemích se vyskytly závažné pochybnosti o tom, zda se státy dokážou vypořádat s globální krizí,“ uvedl předseda společnosti Henley and Partners Christian H. Kaelin. „Deglobalizace a zvyšující se izolovanost budou mít nepochybně následky, mimo jiné povedou k větším škodám ve světové ekonomice a ke značnému snížení celosvětové mobility,“ doplnil.

Olympijské hry v Tokiu se uskuteční bez diváků

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám