Hlavní obsah

Japonci mají stále nejsilnější pas. Momentálně je jim ale k ničemu

Novinky, mšv

Japonsko se drží na první příčce, co se síly pasu týče. Vyplynulo to z pravidelně zveřejňovaného žebříčku Henley Passport Index. Občané země vycházejícího slunce by za normálních okolností mohli bezvízově vycestovat do 191 států, ovšem za současné situace jim je prvenství v podstatě k ničemu, konstatují autoři žebříčku.

Foto: Profimedia.cz

Japonský pas je nejsilnější na světě.

Článek

Henley Passport Index zhruba každého čtvrt roku sestavuje pořadí zemí, které mají nejsilnější pasy a jejich držitelům tak umožňují bezvízový styk do desítek zemí. Jak ovšem autoři upozorňují, poprvé od roku 2006, kdy statistika začala vycházet, je jaksi bezvýznamná.

„Například švýcarský občan může vycestovat do 185 zemí bez předchozího zařizování víza, ale posledních pár týdnů ukázalo, že svoboda cestování závisí na faktorech, které jsou zkrátka někdy mimo naši kontrolu,“ okomentoval situaci předseda společnosti Henley & Partners Christian H. Kaelin. Zároveň dodal, že nemožnost vycestovat je něčím, co důvěrně znají obyvatelé zemí s nízkým skóre, tedy těch, které mají pasy naopak nejslabší.

„Vzhledem k tomu, že obavy o veřejné zdraví a bezpečnost teď  mají zcela správně nad vším ostatním přednost, dokonce i uvnitř bezhraniční Evropské unie, je to pro nás příležitost zamyslet se nad tím, co znamená svoboda pohybu pro ty z nás, kteří ji v minulosti možná brali za samozřejmost,“ doplnil Kaelin.

Česko sdílí osmou příčku

Japonce v síle pasu následují občané Singapuru, kteří by za běžných okolností mohli bezvízově vycestovat do 190 zemí. O třetí místo se dělí Jižní Korea a Německo se 189 zeměmi, čtvrtou příčku sdílí hned několik států. Jde o Itálii, Finsko, Španělsko a Lucembursko. Pasy těchto zemí umožňují držitelům navštívit bezvízově 188 destinací.

Pátá příčka náleží Dánsku a Rakousku se 187 zeměmi, šestá pak Švédsku, Francii, Portugalsku, Nizozemsku a Irsku s celkovým skóre 186 zemí. Švýcarsko, Spojené státy americké, Velká Británie, Norsko a Belgie jsou sedmé a držitelé pasů těchto států mohou vycestovat do 184 zemí. O osmou pozici se dělí Řecko, Nový Zéland, Malta, ale i Česká republika, která o jednu příčku předstihla například i Kanadu s Austrálií. Češi by za běžných okolností mohli vycestovat do 183 zemí bez nutnosti si předem zařídit vízum.

Vůbec nejslabší pasy mají Súdán, Severní Korea, Palestina, Nepál, Libye, Jemen, Somálsko, Pákistán, Sýrie, Irák a nejhůře dopadl Afghánistán. Jeho obyvatelé mohou bezvízově do pouhých 26 zemí.

Země s nejsilnějšími pasy
1. Japonsko191 zemí
2. Singapur190 zemí
3. Jižní Korea, Německo189 zemí
4. Itálie, Finsko, Španělsko, Lucembursko188 zemí
5. Dánsko, Rakousko187 zemí
6. Švédsko, Francie, Portugalsko, Nizozemsko, Irsko186 zemí
7. Švýcarsko, USA, Velká Británie, Norsko, Belgie185 zemí
8. Řecko, Nový Zéland, Malta, Česká republika184 zemí
9. Kanada, Austrálie183 zemí
10. Maďarsko182 zemí
Zdroj: Henley Passport Index

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám