Hlavní obsah

Jako v Riu de Janeiru. Socha Krista v Úžicích je nejvyšší v Česku

Socha Krista Spasitele v Riu de Janeiru je jednou z nejznámějších světových památek. Až do daleké Brazílie za ní ale jezdit nemusíte. Podobná totiž stojí na kopci v Resortu Svět v obci Úžice nedaleko Kralup nad Vltavou. Novinky se vydaly ji natočit. Záběry z dronu prozradí, jak moc je podobná svému jihoamerickému předobrazu.

Socha Krista v Úžicích je nejvyšší v ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

Ježíš shlížející z kopečku na úžický areál je největší sochou Krista nacházející se v České republice. Potvrdila to i agentura Dobrý den evidující tuzemské rekordy a kuriozity. Na začátku května ji oficiálně zapsala do České knihy rekordů.

Socha dosahuje výšky celkem 6 metrů a 15 centimetrů, bez podstavce má 4,5 metru, rozpětí rukou je 4 metry. Váží kolem 13 tun. Je volně přístupná, vystoupat k ní může každý návštěvník Resortu Svět.

Nepomuk a jeho kostely. Za světcem sem jezdí i Brazilci

Tipy na výlety

Jejím tvůrcem je malíř a sochař Martin Lepka. „Socha vznikala v ateliéru asi čtrnáct dní, tam se připravila konstrukce, která pak byla převezena sem na místo a svařena z dílů. Tři týdny potom jsme na tu konstrukci aplikovali vrstvy betonu,“ popsal její výstavbu.

I když čerpal ze slavné předlohy na kopci Corcovado v Riu de Janeiru, nejedná se o pouhou zmenšenou kopii, má i vlastní, originální prvky. „Změna je v obličeji, ve výrazu tváře. V Riu je Ježíš přísnější, snažil jsem se mu udělat vlídnější obličej,“ upřesnil autor.

Foto: Novinky

Socha Ježíše na kopečku v Úžicích.

„Pro mě to byla veliká výzva, ale moc jsem si ji užíval. I díky tomu, že mi tady šikovní tesaři vytvořili celodřevěné lešení na míru, přesně tak, jak jsem potřeboval, abych se dostal ke všem prvkům a částem konstrukce. Tady v přírodě jsem si připadal skoro jako v období renesance, kdy se používaly klasické přírodní materiály,“ vylíčil Novinkám.

Díky tomu, že podstavec sochy není vysoký tak, jako bývá u podobných děl zvykem, návštěvník dosáhne na Ježíšova chodidla.

Foto: Novinky

Socha má na výšku víc než 6 metrů.

V Resortu Svět věří, že kdo se jich dotkne a sochu obejde dokola, zažije „v nejbližší době nečekaně milé překvapení“. Vypráví to alespoň majitel areálu Pavol Turoň. Jemu samotnému se to prý potvrdilo.

A byl to právě on, kdo dal ke stavbě rozpřažené bílé figury podnět. Různé sochy Krista obdivoval po celém světě, tu v Riu de Janeiru viděl také. Plán přenést ji do Úžic však nejdřív neměl. Co změnilo jeho názor?

„Před dvěma lety mě postihla nemoc. Zůstal jsem v nemocnici a sáhnul jsem si na dno svých fyzických sil. Probral jsem se z umělého spánku, dával jsem se dohromady a socha se mi vynořila v paměti,“ vyprávěl Turoň. Nechal ji pak postavit coby poděkování za záchranu svého života.

Foto: Novinky

Na začátku května sochu vysvětili.

Na místo pozval také kardinála Dominika Duku, aby sochu vysvětil. V Úžicích nebyl Duka poprvé, v minulosti zde světil i kapličku, která je také součástí resortu.

„Je to určité memento pro naši zemi. Máme celou řadu posvátných hor, ale přece jenom zvýraznění v podobě sochy Ježíše Krista je připomínkou, že vždycky dobře nebude, ale bude dobře tehdy, když budeme zachovávat jeho zlaté pravidlo – Co chceš, aby jiní konali tobě, to konej ty jim,“ řekl po obřadu kardinál.

Na Velikonočním ostrově našli v kráteru vulkánu novou sochu moai

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám