Hlavní obsah

Na Velikonočním ostrově našli v kráteru vulkánu novou sochu moai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ničivých požárech v minulém roce hlásí Velikonoční ostrov aspoň jednu příjemnou novinku. Dne 21. února objevila skupina vědeckých dobrovolníků ze tří chilských univerzit novou sochu moai. Zhruba 1,6 metru vysoká socha je kompletní, s rozeznatelnými rysy, bez rozeznatelných detailů.

Foto: Comunidad Ma'u Henua, Profimedia.cz

Nově nalezená socha moai

Článek

Nová moai byla nalezena na dně vyschlého jezera v kráteru vulkánu, uvedli zástupci domorodé komunity, která tuto oblast ostrova náležícího Chile spravuje. Vědecký tým přitom měl pracovat na projektu obnovy mokřiny v kráteru vulkánu Rano Raraku, píše britský Guardian.

„Tato moai má skvělý potenciál pro vědecké a přírodní výzkumy. Je to skutečně unikátní nález a je to vůbec poprvé, co byla socha moai nalezena v laguně kráteru Rano Raraku,“ stojí v prohlášení místní komunity.

Foto: Comunidad Ma'u Henua, Profimedia.cz

Archeologové monitorují nález, který udělal lidem na ostrově Rapa Nui velkou radost

„Tato moai se nachází v centru laguny, která začala vysychat v roce 2018,“ uvedl ředitel komunity, která spravuje národní park, v němž se Rano Raraku nachází.

Mnoho moai v oblasti bylo ožehnuto během říjnových požárů na ostrově známém jako Rapa Nui, ležícím zhruba 3500 kilometrů západně od Chile, jemuž také náleží.

Požár nenávratně poničil slavné sochy na Velikonočním ostrově

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám