Hlavní obsah

Jak se co nejlépe vyspat na dlouhém letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zná to každý, kdo už někdy v ekonomické třídě letěl přes oceán. Sedačky jsou často úzké, dají se málo sklopit a prostor pro nohy může být minimální. Jak se v takových podmínkách aspoň trochu vyspat? Poměrně důležitou roli může hrát příprava jak praktická, tak ta psychická.

Foto: Profimedia.cz

Co můžete udělat, abyste se dobře vyspali i v ekonomické třídě?

Článek

Všichni bychom chtěli v cílové destinaci z letadla vystoupit odpočatí, svěží a plní sil. Dvojnásobně to platí v případě, že před námi není několikatýdenní dovolená v exotice, ale pracovní výkon na služební cestě. Jak toho ale docílit v případě, že neletíte jako v bavlnce obchodní třídou, která je sama o sobě malou dovolenou?

Nechtějte poctivých osm hodin

Nejdříve je potřeba se na situaci podívat střízlivě a snížit očekávání, co se spánkových požadavků týče. Server CNN uvádí, že není od věci si připomenout, že lidé nejsou „dělaní“ k tomu, aby spali v téměř vzpřímené pozici. Šance zabrat spánkem spravedlivých na dlouhých osm hodin je proto v ekonomické třídě poměrně malá.

Jakýkoli spánek je ale lepší než žádný. I lehký a přerušovaný spánek vám pomůže lépe fungovat po příletu. Koneckonců piloti spí na dlouhých letech také v kratších časových úsecích na palandách, a přesto mají odpovědnost za celé letadlo a velmi dobře fungují pouze krátkému zdřímnutí navzdory.

Proč je podzim jako stvořený pro cestování

Cestování

Při přerušovaném či povrchním spánku navíc nevnímáme tok času příliš autenticky, takže ačkoli můžete mít pocit, že jste co chvíli vzhůru, v konečném součtu to může dát pěkných pár hodin.

Situaci můžete samozřejmě pomoct, když zvolíte večerní odlet. Během noci je v letadle větší tma a klid a šance na kvalitní spánek jsou podstatně vyšší než při ranním letu. Slušná šance na usnutí je ale i v odpoledních hodinách.

Dejte si pozor, co a kdy pijete

Možná si den bez pár hrnků kávy neumíte vůbec představit a jste přesvědčeni, že vám ve sladkém spánku nemůže bránit, opak je ale pravdou. Jste-li na kofein zvyklí, můžete po něm bez větších problémů usnout, přesto ale bude váš spánek lehčí a snadněji se probudíte. Stimulant je prostě stimulant.

Dát si panáka či dva pro lepší usínání je častou praxí mnohých cestovatelů. Alkohol sice opravdu může u některých lidí podpořit ospalost, má ale negativní vliv na kvalitu spánku, protože narušuje REM fázi.

Větší množství sladkých nápojů může organismus též negativně ovlivnit, proto se pro zavodnění během letu doporučuje čistá voda.

Všemožné medikamenty pouze po konzultaci

Před užitím jakýchkoli léků na spaní byste měli navštívit svého lékaře a poradit se s ním. Často totiž mohou způsobit, že po nich sice usnete, ale po probuzení budete malátní a unavenější než předtím. Obzvláště to platí v případě, že máte jakékoli zdravotní problémy.

Na nejlepším letišti světa by brzy neměly být potřeba pasy

Cestování

Konzultace s odborníkem je vhodná, i co se týče braní „spánkového“ hormonu melatoninu. Ten vám sice může pomoci usnout, ale hrozí riziko, že ještě více zkomplikuje aklimatizaci na cílové časové pásmo.

Pohodlí především

Volte pohodlné oblečení, které vás nikde netáhne, ideálně z přírodních materiálů. A vezměte si s sebou více vrstev, abyste se mohli přizpůsobit teplotě v letadle. Někdy je přetopeno, jindy bezmála drkotáte zuby zimou a v nejhorším případě se teplotní extrémy nárazově střídají. Od věci není ani šátek, čepice či klobouk, které vám mohou pomoci odclonit nepříjemné světlo či „průvan“ z klimatizace.

Foto: Profimedia.cz

Myslete předem na vše, co by vám mohlo spánek v letadle zpříjemnit.

Pokud jste na světlo během spánku obzvláště citliví, vezměte si rovnou masku na oči. Ta může přijít vhod i ve starších modelech letadel se sdílenými obrazovkami nad hlavou, které nelze vypnout.

Dalším vhodným doplňkem jsou protihluková sluchátka či špunty do uší a cestovní polštářek. Čím větší pohodlí, tím větší šance, že se vyspíte.

Pečlivý výběr místa a dopravce

Žádných dvanáct a více hodin v letadle není stejných. Jaké budou, záleží jak na konkrétním sedadle v letadle, tak i na aeroliniích. Máte-li letenky v ceně zájezdu od cestovní kanceláře, manévrovací prostor pro zpříjemnění letu je minimální. Pokud si je ale kupujete sami, máte velkou šanci své pohodlí ovlivnit.

Třeba doplatkem do lepší řady s větším množstvím prostoru nebo standardně za stejnou cenu pouze chytrou volbou místa. Na specializovaných webech můžete podle čísla letu zjistit předpokládaný model letadla a podle toho vybírat.

Nízkonákladové aerolinie obvykle poskytují menší míru komfortu, a přesto nejsou vždy garantem nejnižší ceny na dané trase. Stejně tak však nemáte vždy garantováno větší pohodlí, když vyberete standardní aerolinky na úkor oněch nízkonákladovek. V tomto ohledu jsou vlastní zkušenosti a pocity klíčové.

Foto: Profimedia.cz

Na výběru místa záleží, ať už se jedná o řadu, či preferované sedalo.

Sledujte nejrůznější akce na letenky, a pokud to situace umožňuje, plánujte cesty s dostatečným předstihem. Kupříkladu Air France mívají často o hodně výhodnější letenky při nákupu rok před plánovaným odletem.

Vylepšit zážitek z cestování vám může i občerstvení během letu. Třeba nizozemské KLM servírují na dálkových letech velmi dobrá jídla i v ekonomické třídě. Čerpejte z vlastních pozitivních zkušeností s leteckými společnostmi nebo zabruste na diskuzní weby. Každá rada může být prospěšná.

Pokud pro vás cena není nejdůležitějším faktorem výběru, můžete samozřejmě vsadit na Qatar či Emirates, které pravidelně vyhrávají ceny o nejlepší aerolinie vůbec.

Když to nejde, nenuťte se

Udělali jste vše, co se dalo, výběrem oblečení a nápojů počínaje a sedadlem konče, a přesto se vám nedaří usnout? Hlavně žádný stres.

Čtěte si, pusťte si oblíbený film nebo seriál. Koneckonců jak často se vám podaří, že nemusíte dělat nic jiného než sedět a sledovat některý z oblíbených dílů Přátel? Když budete v klidu, spánek se dostaví pravděpodobněji, než když na něj budete usilovně myslet.

Z 50 nejlepších hotelů světa je 21 evropských

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám