Hlavní obsah

Istanbul - moderní Orient na dosah

Novinky, Luděk Fiala

Základní vědomosti o Istanbulu má snad každý, kdo se na základní škole naučil číst. Představíme si starobylé město na Bosporu spojující dva kontinenty, a to jak geograficky, tak kulturně a historicky. Víme, že je to město plné památek z antické, byzantské i osmanské éry. Nic z toho, co bylo napsáno, ale nemůže vystihnout dech živoucího organismu, který vás pohltí, jakmile opustíte brány Atatürkova mezinárodního letiště.

Článek

V Istanbulu se beze zbytku naplňují všechna omílaná klišé o mostu mezi civilizacemi, a to i v nečekaných detailech. Ve městě s třemi tisícovkami mešit míří minarety k nebi jako rakety na kosmodromu, ale najdete tu také architektonické skvosty hodné Paříže či Říma. Islám tu doslova visí ve vzduchu, ale přitom zde čepují velmi dobré pivo vlastní výroby. Měnou je turecká lira, ale eurem zaplatíte v každé trafice. Rostou tu palmy, přitom v zimě občas zasypává ulice sníh.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Výhled z terasy hotelu Eresin Crown na jižní část čtvrti Slutanahmet a Marmarské moře

Po památkách pěšky

Přestože Istanbul nabízí množství historických pamětihodností, většinu hlavních turistických lákadel lze najít na relativně malé ploše. Návštěvník tak ani nemusí využít městskou hromadnou dopravu, která je ale velmi přehledná a zaujme takovými vychytávkami, jakými jsou například klimatizované tramvaje, o kterých si v českých městech během letních veder můžeme nechat jen zdát.

Většina památek se nachází ve čtvrti Sultanahmet, která spolu s Bazarovou čtvrtí a Serailovým mysem tvoří jižní cíp istanbulského centra mezi Marmarským mořem a zálivem Zlatý roh.

Nejvýznamnější istanbulské památky
Hagia Sofia (Chrám Boží moudrosti)
Jedna z nejznámějších a nejúžasnějších staveb Istanbulu vznikla už v 5. století a dokládá genialitu byzantských stavitelů. Původně křesťanský kostel byl po vpádu Osmanů přebudován na mešitu, podle jejíhož vzoru se pak stavěly další mešity ve městě. V první polovině 20. století byla stavba sekularizována, začalo se s odkrýváním původních křesťanských maleb a mozaik. Dnes slouží stavba jako muzeum, kde obraz Panny Marie s malým Ježíšem v míru spočívá mezi štíty s arabskými kaligrafickými nápisy Alláh a Muhammad.FOTO: Luděk Fiala, Novinky
Modrá mešita
Další impozantní stavba, která stojí hned naproti Chrámu Boží moudrosti, jakoby chtěla být jejím dokonalejším odrazem. Obě památky však od sebe dělí více než tisíc let. Když člověk stojí uprostřed parku mezi nimi, vnímá, jak se harmonicky doplňují. Modrá mešita získala svůj název podle svého interiéru, který je tvořen úchvatnými modrými kachlemi a koberci.
Palác Topkapi
Sídlo sultánů, které nechal vybudovat sultán Mehmed II. V letech 1459 až 1465 poté, co dobyl Konstantinopol. Nejde v pravém slova smyslu o jediný palác, nýbrž o rozlehlý komplex budov soustředěný kolem čtyř nádvoří. V minulosti zde sídlila také vláda a součástí paláce byla i vojenská škola. Od roku 1924 slouží Topkapi jako muzeum, v němž mohou návštěvníci obdivovat nejen architektonickou krásu jednotlivých pavilonů, ale i vystavené sbírky umění. Areál Topkapi nabízí také krásné výhledy na záliv Zlatý roh.
Baziliková cisterna Yerebatan
Jedním z nejpodivuhodnějších míst v Istanbulu je velká podzemní vodní nádrž Yerebatan, jedno z ohromujících děl byzantských stavitelů. Přímo v centru města poblíž chrámu Hagia Sofia se v podzemí nachází rozlehlý prostor s klenutým stropem a stovkami sloupů. Byl vybudován v šestém století, aby zásoboval vodou blízký císařský palác. Na dně cisterny je stále voda, návštěvníci se pohybují po vyvýšených můstcích. Panuje zde poklidná, až magická atmosféra, kterou umocňují reflektory osvětlující jednotlivé sloupy.
Velký bazar a Egyptský bazar
Rozlehlé tradiční nákupní komplexy daly jméno celé městské čtvrti – Bazarová čtvrť. Proslulý Velký bazar je bludiště plné obchůdků a krámků, v nichž lze nakoupit tradiční orientální zboží – zlato a šperky, koberce, oblečení, hudební nástroje a další suvenýry. Orientace v útrobách Velkého bazaru není úplně snadná, protože všechny chodby vypadají velmi podobně a vyplatí se pamatovat si trasu podle jednotlivých obchodů. Pod Velkým bazarem směrem k nábřeží Emünemi se nachází menší Egyptský bazar. Jeho atmosféra je snad ještě kouzelnější než v případě Velkého bazaru, protože jedním z hlavních prodejních artiklů je zde koření, jehož omamnou vůní je celý komplex naplněn. Prodejci zde ochotně vysvětlují, k čemu se jednotlivé druhy koření používají a jak se správně kombinují. Dalším lákadlem Egyptského bazaru jsou vybrané čaje. Stojí za to pořídit si také čajový servis či speciální dvoupatrovou konvici na přípravu tureckého čaje.

Žádné nervy z nakupování

Istanbul má namířeno do Evropy a kulturou života je nejednou evropštější než leckterá města starého kontinentu. Navíc se stará, aby Evropa měla namířeno do Istanbulu. Říkalo-li se kdysi "Poturčenec horší Turka", nyní se karta poněkud obrací. Je to Istanbul, který se začíná vzdávat některých typicky orientálních zvyklostí a přizpůsobuje se evropské praxi.

"Na Velkém bazaru se teď méně smlouvá,“ řekla mi například šéfka Turkish Airlines pro ČR Fatma Yucelerová. "Jsem zvyklá smlouvat. Ne kvůli ceně, ale z tradice. Říkám jim, hele, já nejsem turista, jsem Turkyně. Ale oni mi odpoví: No a co má být?“

Evropa s výjimkou některých nadšenců většinou orientálnímu sportu zvanému smlouvání neholduje, řada kamenných krámů tak dnes nasazuje reálné ceny, s nimiž už obchodníci příliš nehýbou. Nakupující tak nemusí trpět nepohodlným pocitem, že prohloupil a nesmlouval tvrději. I tak totiž zjistí, že nakupování v Istanbulu se stále vyplatí.

Nakonec jsem se ale v několika obchodech na Velkém bazaru i jinde přesvědčil, že to s koncem smlouvání zatím není tak horké, a náležitě "otesal" ceny za suvenýry stejným způsobem, jako je to zvykem například v arabských zemích.

Zásadní rozdíl tu ale je. Zatímco v Egyptě nebo Tunisku jste pro místní obyvatele prostě chodící peněženkou, istanbulští si většinou nedovolí vyřvávání naivních větiček typu "Special price only for you, my friend!“ Chceš nakoupit? Bude mi radostí tě obsloužit. Nechceš? Nutit tě nebudu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

V ulicích Istanbulu se střetává moderní život s islámským odkazem.

Istanbul je jako živá bytost. Návštěvníka ihned vtáhne do svého rytmu, ve kterém rezonují bohaté i rozporuplné dějiny velkého národa. Tento rytmus je všudypřítomný. Je v něm slyšet orientální volnost, ale i národní hrdost a vojenská disciplína jako dědictví legendárního reformátora Mustafy Kemala Atatürka – Otce Turků. Zní středomořským temperamentem stejně jako pohostinnou přívětivostí. Můžete to zažít na vlastní kůži, z Prahy do Istanbulu se létá každý den.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Malebné domky lemující Bosporskou úžinu

Přečtěte si také: Středomoří na úpatí italských Dolomit
Sedíte na lavičce pod palmami, na zčeřené hladině jezera se prohánějí surfaři a v dáli se bělá horské údolí plné čerstvě napadaného sněhu. Takto vypadá září v městečku Riva na březích jezera Garda (Lago di Garda). Připomíná to spíše Středomoří, než kraj na úpatí velehor.Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Istanbul

  • Historické město, které pod jmény Byzanc a později Konstantinopol vešlo do dějin jako centrum Východořímské říše, řecké kultury i pravoslavné církve a poté i velkolepého Osmanského impéria
  • Největší město Turecké republiky, ve kterém žije přes 11 miliónů obyvatel
  • Jediné město na světě ležící současně na dvou kontinentech, evropskou a asijskou část dělí Bosporská úžina, která spojuje Černé a Marmarské moře

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám